Image default
Amenajari Exterioare

Hamamelis infloreste iarna!

Arbustul de iti vorbesc se cheama Hamamelis. Numele stiintific ii este Hammamelis Virginiana, dar nu se supara nici daca ii spui Hamamelis de Virginia (te-ai prins de ce), alunul vrajitoarelor sau cafeaua diavolului.

Te lamuresc chiar acum de unde cuvantul „alun” din numele alun vrajitoresc: pai, seamana foarte mult cu un alun. Cel putin fructele lui aduc foarte tare cu alunele, dar si tufa, inalta de 3-5 m, aduce foarte bine aminte de un alun.

Planta vine din America de Nord si s-a aclimatizat si in Europa, dar nu sub forma salbatica, adica nu o ia prin padure si pe campie de capul ei ci, se inmulteste doar prin mana omului, prin marcotaj facut toamna si detasare de tufa in timpul anului urmator.

Ce-i prieste: soarele puternic (dar se descurca binisor si in penumba copacilor), solul bine aerisit si fertil si, daca se poate, udari constante. Taierile de corectare se fac vara, in verde.

Acum, sa-ti reamintesc de ce trebuie sa o cultivi: pentru delicatetea florilor si, mai ales, pentru faptul ca binevoiesc sa apara pe ramuri atunci cand, stii bine, niciun alt arbore sau arbust nu mai indrazneste sa infloreasca: in plina iarna. De fapt, inflorirea incepe in plina toamna, undeva prin octombrie, si continua sustinut cam toata iarna, cu o harnicie ce merita toata stima. Florile sunt colorate in galben, rosu si purpuriu, si au un aer usor ciufulit, foarte nostim.

Pentru ca infloreste, este bine sa o plantezi intr-un loc in care te poti bucura de vederea ei. Dar, fiindca creste „cat casa” si atinge un diametru de 2-3 m, ar fi bine sa o plantezi solitar, undeva pe o peluza, daca locul iti permite, sau in coltul facut de doua laturi ale gardului.

Iti mai dau un motiv pentru care e bine sa o ai in curte, si acesta are legatura tot cu numele ei. Se numeste alun vrajitoresc deoarece indienii ii atribuiau nenumarate calitati curative. Ei o folseau intens in tratamentele cu plante, adica, in opinia europenilor, „faceau vraji”. Lista afectiunilor pe care le poate trata sau alina se poate intinde pe o foaie A4. Asa ca, despre acest lucru, vorba celor de la Teleenciclopedie, intr-un episod urmator!

Articole similare

Holul, elegant si functional

RL online

Ustensile necesare pentru curatarea piscinei

Anca Ghiorghiu

Idei de amenajare pentru holul de la intrarea in casa ta

casamea.ro

Lasă un comentariu