Image default
LifeStyle

Hainuta dauneaza cainelui?

Mai bine spus, daca obiectivul hainutei este doar placerea pentru ochii oamenilor. Lista articolelor “pentru caini” dar care nu au legatura cu nevoile cainilor e lunga: bascute de marinar, sepcute trendy, esarfe anti-deochi, multe, multe accsesorii vestimentare mergand pana la compleuri cu design original Christian Audigier.

Dara Foster face audienta la televiziunea americana ABC cu programul sau de Pet Fashion. Hainele pentru caine, ca si coafura canina sunt deseori o forma de a abuza de animale care nu se pot apara, pentru a satisface aspiratiile si vanitatile oamenilor.

Cum poate dauna haina cainelui?

In primul rand prin inadecvarea modului de prindere pe corp. Sunt numeroase incidentele grave prezentate la medic generate de orificiile tivite sau corzile, elastice sau nu, care ancoreaza haina de membrele si gatul cainelui. Leziunile merg de la eroziuni cutanate la plagi profunde, cu afectarea tendoanelor, a esofagului si traheei. Blana lunga si deasa mascheaza deseori ranile pana cand ele ajung la un stadiu avansat, cu infectie si supuratie sau chiar hemoragie.

Alta clasa de afectiuni generate de haine este agravarea sau cronicizarea dermatitelor infectioase sau parazitare. Haina pusa pe un caine cu o boala de piele, chiar minora, trebuie “tratata” o data cu pacientul, sau inlocuita frecvent, altfel intretine boala.

In sfarsit, haina uda genereaza bronho-pneumonii mai usor decat blana uda. Niciodata nu trebuie “imbracati” caini care stau nesupravegheati, supusi intemperiilor, in curte sau pe strada. In cazul acestora se adauga si riscul agatarii hainei sau altor accesorii vestimentare (inclusiv zgarzi ornamentale) in garduri, crengi etc., ceea ce poate genera accidente grave. Haina nu tine loc de cotet bun sau culcus in casa.

Haina poate fi utila in sezonul rece pentru caini cu blana scurta, sau batrani, sau cahectici (fara stratul de grasime subcutanat), sau suferind de tulburari hormonale care ingreuneaza termoreglarea fiziologica. Conditia esentiala este ca masura si montura sa fie adecvate si haina sau pelerina sa nu stea pe animal decat strictul necesar si sa fie bine si frecvent curatate. E o idee buna ca datele de contact ale insotitorului sa fie prezente pe hainuta, pentru a facilita recuperarea rapida in cazul in care se rataceste pe strazi “imbracat”.

Un accesoriu vestimentar util in anumite afectiuni superficiale ale labelor sunt botoseii din material rezistent la uzura, care, montati pe durata limitata a plimbarii, protejeaza piciorul de contactul cu gheata, zapada, suprafetele rugoase. Fixarea lor nu este usoara, pentru ca o legare prea stransa risca sa ingreuneze circulatia sanguina la nivelul labei. Mentinerea lor prelungita pe laba poate genera leziuni severe, datorita conservarii umiditatii in interior.

Cand este utila cainelui, doar atunci, haina poate fi impodobita si cu cristale Swarovski.

Sfaturi furnizate pentru www.casamea.ro de domnul doctor medic veterinar Liviu Gaita, www.ortovet.ro

Articole similare

Cea mai bună rețetă de cozonac

Sânziana Iaru

Ferestre pentru case pasive: profine prezinta noul sistem de 88 mm la Fensterbau Frontale 2016

casamea.ro

Casti wireless Philips de luat in calatorii

casamea.ro

Lasă un comentariu