Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Greseli frecvente in realizarea peretilor de zidarie

Cele mai multe locuinte unifamiliale au pereti din zidarie, structuali sau de inchidere, asa ca daca te gasesti in situatia in care sa pornesti constructia unei case, iti recomandam sa fii atent la modul in care se realizeaza aceasta pe santier. Aceeasi sugestie o avem si in cazul in care ai achizitionat un apartament intr-un bloc nou, care se afla in faza de executie.

Este important sa descoperi din timp aceste greseli. Un diriginte de santier poate face acest lucru pentru tine, insa chiar si asa, ochiul tau trebuie sa fie vigilent pentru a nu avea surprize neplacute mai tarziu. Exista o serie de greseli frecvente care pot fi observate usor in faza de executie si remediate in consecinta.

Teserea incorecta a zidariei

Pentru evitarea fisurilor si pentru asigurarea capacitatii portante a zidariei, caramizile trebuie tesute. Nu este suficient sa suprapui caramizile una peste cealalta. Acestea trebuie intercalate la fiecare rand, in general la ½ din lungimea caramizilor, in timp ce la colturi suprapunerea se realizeaza la minimum o patrime.

Daca peretii interiori sunt tot de caramida, intersectia acestora cu peretii exteriori este o alta zona care are nevoie de vigilenta din partea ta. Aici se greseste  frecvent, multe dintre echipele de muncitori netesand aceste caramizi ca la carte. In mod corect, pentru ca intreaga constructie sa lucreze ca un tot unitar, jonctiunile dintre aceste doua tipuri de pereti trebuie sa se realizeze cu stalpisori de beton sau exact ca imbinarile de colt intre doi pereti exteriori din zidarie. Adica, pe zona de intersectie, ar trebui sa existe o caramida din zidul exterior peste care se suprapune o caramida, dispusa pe directia opusa, din zidul interior si tot asa, pe toata verticala.

Tine minte: daca utilizezi caramizi cu goluri, acestea se vor pune in opera numai pe lat, cu golurile pozitionate vertical pentru zidariile exterioare. De asemenea, caramizile se mai ciobesc pe santier, insa ai grija ca acelea care sunt puse in opera sa nu aiba fisuri foarte mari.

Mortarul joaca un rol esential

Fii atent si la modul in care se pune in opera mortarul. Acesta este foarte important in etapa de constructie, consolidand zidul. Fara acesta, caramizile nu pot lucra impreuna si nu pot ajunge la performantele pe care ti le garanteaza fabricantul. Am intalnit cazuri in care mortarul nu era distribuit corect, generand o dispunere neuniforma si neasigurand planeitatea randurilor de caramida. Ai grija si la echipele de constructie care „uita” sa puna mortar in anumite zone sau pun un strat mult prea subtire.

Insertii de materiale diferite

Sub nicio forma nu este permisa inlocuirea caramizilor cu alte materiale sau cu alte tipuri de caramida, fara ca acest lucru sa fie specificat in proiect; nici macar in cazul peretilor de compartimentare, deoarece acest lucru poate determina fisurari in cazul unor cutremure, de exemplu. In general materialele diferite au proprietati diferite si lucreaza in felul lor propriu la actiuni mecanice.  

Am intalnit astfel de probleme la blocuri noi in care peretii de compartimentare aveau cateva straturi de caramida cu goluri, fiind apoi completati cu BCA. In aceeasi ordine de idei, fii atent si si la materialul din care se realizeaza buiandrugii. Uzual, acestia sunt fie din beton turnat in situ, fie buiandrugi prefabricati din caramida umpluta cu beton, asa ca nu accepta variante care nu sunt prevazute in proiect!

Sursa foto: www.misiuneacasa.ro

Sursa foto: www.abzhome.blogspot.ro

Sursa foto: www.gemanic.ro

Articole similare

Acoperisuri metalice

Dan Mazilu

BCR a folosit trei sferturi din plafonul la „Prima casa”

RL online

Certificatul de urbanism: ce este, cine îl emite și cum îl obții

Sânziana Iaru

Lasă un comentariu