Image default
Proiecte si randari Solutii Constructive

Greseli frecvente in amplasarea baii in apartament

Atunci cand construiesti o casa te gandesti la living, dormitoare si bucatarie, insa de multe ori nu te preocupa pozitia baii. Ei bine, exista cateva reguli de amplasare a acesteia dupa care multi arhitecti se ghideaza. Problema apare in apartamente, unde spatiul redus si continuitatea coloanei pe intreaga constructie duce la construirea baii intr-o pozitie nepotrivita.

Mai ales in blocurile noi care incearca sa ocupe tot felul de terenuri cu forme incerte sau in care se doreste crearea a cat mai multe apartamente, baia ajunge sa fie amplasata in locuri care nu sunt neaparat confortabile pentru buna organizare a locuintei. Daca esti in cautarea unui apartament, fii atent si la acest aspect.

Usa de la baie fata in fata cu cea de la intrare

Cea mai des intalnita situatie este aceea in care usa baii este fata in fata cu usa de la intrarea in locuinta. In general, acest lucru nu impune probleme functionale, insa este neplacut din punct de vedere vizual. Atunci cand intri intr-o casa, ai vrea sa fii placut surprins de un spatiu calduros, frumos amenajat, si in niciun caz sa dai peste unul din locuitori. Toaleta este un loc intim, iar accesul in acest „sanctuar” ar trebui sa se faca gradat, prin intermediul unui spatiu de circulatie care nu este expus primelor priviri ale vizitatorilor.

Ce-i drept, in apartamentele mici nu prea ne permitem un hol de intrare si unul de acces separat la restul camerelor, asa ca vestibului de acces ramane zona principala de distributie si acces la grupul sanitar. Disconfortul despre care vorbeam anterior se poate rezolva usor plin plasarea usii pe un perete adiacent, usile de la baie si de intrare nefiind pozitionate, astfel, fata in fata. In plus, regulile feng-shui spun ca energia binefacatoare a apei se poate scurge din casa daca cele doua usi privesc una spre cealalta.

Usa de la grupul sanitar in living

In aceeasi ordine de idei, o alta situatie este aceea in care accesul in apartament se realizeaza direct in camera de zi, fara sa mai existe un hol de intrare. In acest tip de compartimentare, accesul in baie se face frecvent din living. Pe langa disconfortul vizual si lipsa de intimitate, zgomotele aferente functionarii obiectelor sanitare se pot auzi din incaperea principala. Nu e tocmai placut nici pentru familie si nici pentru musafiri, nu-i asa?

Baia in zona opusa dormitorului

La fel de neplacut este atunci cand trebuie sa parcurgi incaperile de zi pentru a ajunge la baie. Se intampla des in apartamentele semi-decomandate si nedecomandate, insa sa nu crezi ca in aceste apartamente nu se poate pozitiona o baie in mod corect. Regula principala este aceea de a accesa baia din zona de noapte. Pe langa drumul lung de parcurs, n-ai vrea sa iesi in pijamale prin living atunci cand altcineva din familie are musafiri.

Sursa foto: www.evocasa-orizont.ro

Sursa foto: www.citylightspipera.ro

Sursa foto: www.privighetorilor.ro

Sursa foto: www.cartierulsolar.ro

Sursa foto: www.citadela-bucuresti.ro

Articole similare

Totul despre casa la calcan

Dan Mazilu

P+1E 07012010

RL online

12 modele de leagane haioase pentru copii

Elena Virlan

Lasă un comentariu