Image default
Amenajari Interioare

Gratarul electric: o solutie eleganta, inclusiv la bloc!

Trebuie sa recunoastem: gratarul a devenit deja o traditie in tara noastra si multe familii sau prieteni isi petrec zilele libere „la un gratar”. Cu toate acestea, vremea nu e lasa intotdeauna sa mergi la iarba verde, iar pregatirea lui este anevoioasa. Ai nevoie de carbuni, trebuie sa intretii focul si aproape intotdeauna iti vei murdari hainele de cenusa. Iar daca mai pui la socoteala faptul ca fumul care se prinde de alimetele gatite nu este tocmai sanatos, este clar ca ai nevoie de un gratar electric!

Avantajele si dezavantajele unui gratar electric

Din capul locului, iti vom spune ca dezavantajele gratarului electric sunt destul de putine. Cel mai evident este acela ca nu il vei putea folosi prea usor atunci cand mergi cu familia la padure deoarece vei avea nevoie de curent electric. Cu toate acestea, cu un generator de mici dimensiuni poti rezolva chiar si aceasta problema, insa nu ne vom supara daca vei recurge la metoda clasica in aceste conditii. Totusi, va trebui sa ai grija sa cureti locul in urma ta pentru a nu polua padurea sau pentru a nu creste riscul de izbucnire a unui incendiu.

La capitolul avantaje, avem o lista intreaga:

  • Este mult mai usor sa prepari mancarea deoarece nu va trebui sa pregatesti focul, sa-l intretii si sa cureti dupa ce ai terminat. Mai mult, vei avea intotdeauna control asupra temperaturii suprafetei de gatit, astfel incat nu vei risca sa ai un gratar prea ars sau nefacut.
  • Ocupa mai putin spatiu. E drept ca gratarele clasice sunt modulare si, uneori, pot ocupa un spatiu restrans, insa vei fi tentat sa ai mereu la indemana un sac de carbuni si alte accesorii necesare. In schimb, gratarul electric nu are nevoie de nimic in plus, iar unele tipuri pot avea dimensiunea unui prajitor mai mare de paine.
  • Mancarea preparata este mai sanatoasa deoarece de aceasta nu se vor lipi reziduuri generate in urma arderii, cum ar fi funinginea.
  • Nu exista riscul izbucnirii unui incendiu deoarece nu lucrezi cu foc deschis.
  • In plus, lipsa focului il face potrivit pentru interior, dar si pentru balcoanele de bloc. Deoarece nu exista fum, mirosul va fi mai discret si nu iti vei deranja vecinii.
  • Suprafata anti-lipire a gratarului il va face mult mai usor de curatat dupa fiecare utilizare.

Cum alegi gratarul electric potrivit

Cand vine vorba despre gratarul electric, ai ceva mai multe optiuni disponibile din care sa alegi. Iata la ce sa fii atent:

  • Metoda de gatire: unele gratare folosesc doua suprafete incinse, similar prajitorului de paine, fiind folosite mai mult in interior. Altele au un sistem deschis, asa cum este si gratarul clasic, in timp ce unele sunt mai complexe si permit gatirea pe mai multe niveluri.
  • Puterea: nu te lasa furat de aparatele cele mai ieftine. Alege unul cu o putere de cel putin 1000 de watti, chiar daca pare ca va consuma mai mult curent electric. In realitate, mancarea se va gati mai repede, iar timpul de utilizare scade.
  • Suprafata de gatit trebuie sa fie neaparat neaderenta.
  • Este de preferat sa existe un potentiometru pentru setarea temperaturii si un timer pentru a detine in totalitate controlul asupra mancarii gatite.

Sursa foto: www.homius.ru

Articole similare

Un conac vechi transformat intr-o casa adorabila

Simona Popa

Sfaturi utile pentru mansardarea locuintei tale

casamea.ro

8 scaune clasice, dar moderne – amenajari interioare

Alexandra Petraru

Lasă un comentariu