Image default
Amenajari Exterioare Gradinarit

Gradinaritul in luna decembrie

In perioadele calde ale anului, in zonele destinate relaxarii, unde succesiunea speciilor de plante decorative si arbusti este mare, se recomanda sa curatam locul si sa-l ingrasam, pentru a-l proteja de ingheturile din timpul iernii.

Plantele perene ale caror parti vegetale aeriene sunt in parte uscate trebuie tunse la 3-4 cm deasupra solului, eliminandu-se astfel acele portiuni uscate afectate de boli si daunatori. Aceste parti vegetative se aleg, indepartandu-se cele bolnave si se depoziteaza astfel incat pana in primavara sa se obtina un compost pe care-l vom folosi ca ingrasamant. Daca in anumite zone s-au plantat deja bulbii de flori de primavara (lalele, zambile), acestia trebuie protejati prin folosirea unui covor de frunze uscate, vreji uscati, crengi de brad sau alte rasinoase etc.

Radacina arbustilor decorativi trebuie protejata cu frunze sau crengute uscate. Trandafirii se pro¬tejeaza dupa o prealabila tundere, iar ulterior se musuroiaza cu pamant sau materiale vegetale. Dupa aceea, in gradina de flori este bine sa se administreze compostul, realizat din resturi vegetale adunate pe toata perioada verii; acesta se va descompune in totalitate, ingrosand solul pe parcursul iernii.

In gradina zarzavaturilor inca mai exista culturi. Este vorba de speciile cultivate toamna, care se vor culege primavara devreme: ceapa, usturoiul, salata, spanacul si speciile perene aromatice ca patrunjelul, leusteanul. Acestea necesita la randul lor o protejare cu materiale vegetale si crengi uscate sau chiar cu copertine din folie perforata, care vor asigura o buna dezvoltare a plantelor, indiferent de nivelul de precipitatii sau de inghetul din timpul iernii. In rest, solul din gradina este deja pregatit pentru culturile de anul viitor. Totusi, este bine sa se faca o fertilizare cu ingrasaminte organice, care se vor descompune pana in primavara. Ideal, ingrasarea se face dupa prima zapada, „in mustul zapezii”, descompunerea si eficacitatea fiind in acest fel sporite.

Pomii fructiferi necesita si unele lucrari specifice, precum: protejarea pomilor tineri cu gardulete din plasa de sarma impotriva rozatoarelor; in primul an de la plantare, acestora nu li se aplica tratamente fitosanitare; nu se fac fertilizari cu ingrasaminte chimice sau organice, intrucat li s-au aplicat ingrasaminte la plantare, iar radacinile lor sunt foarte mici; pomilor mai firavi din zonele unde vantul sufla cu putere li se aplica, obligatoriu, o tutorare.

In ceea ce priveste arbustii, acestora li se aplica o serie de lucrari specifice, si anume: protejarea cu materiale vegetale (frunze, coceni, vreji uscati etc.) sau cu folie din material plastic perforat, daca dorim ca in primavara sa avem recolte mai timpurii la capsuni; tunderea lastarilor la nivelul de 20-30 cm si musuroirea acestora (cu cat lastarii ramasi sunt mai scurti, cu atat posibilitatea ruperii lor sub povara zapezii va fi mai scazuta); fertilizarea cu ingrasaminte organice.

In aceasta luna, majoritatea lucrarilor realizate in gradini constau in curatarea si protejarea plantelor si, nu in ultimul rand, in ingrasarea acestora prin tratamente fitosanitare corespunzatoare fiecarei specii de plante.

 

Articole similare

Cum ingrijim trandafirii in anotimpul rece

Olivia Vereha

Culori vesele in ghivece si jardinière

RL online

Arome… la ghiveci

RL online

Lasă un comentariu