Image default
Amenajare gradina Amenajari Exterioare

Gradina suspendata din California

Aglomeratiile urbane si reducerea considerabila a spatiilor verzi din marile orase ii indeamna pe multi peisagisti sa se orienteze catre acoperisurile cladirilor, pe care le transforma adesea in gradini impresionante.

In San Francisco, Academia de Stiinte din California gazduieste o astfel de gradina pe acoperisul sau, transformat intr-un peisaj deluros intins pe o suprafata de aproape 15.000 de metri patrati.

Colinele sunt inspirate de relieful deluros din San Francisco. De altfel, intreaga gradina este amenajata pentru a ilustra specificul zonei, motiv pentru care toate plantele sunt endemice.

Potrivit Remodelista.com, arhitectul Renzo Piano, care a proiectat gradina, a vrut sa dea impresia unui spatiu integrat complet in peisajul californian. Efectul ar fi fost cel scontat daca nu ar fi existat hublourile care dau colinelor aspectul unor submarine ciudate, acoperite cu verdeata.

In ciuda imaginii futuriste pe care o ofera, geamurile au un rol important in iluminarea si aerisirea cladirii, in care temperatura este cu zece grade mai scazuta datorita covorului verde de pe acoperis.

Pentru a recrea cat mai fidel cadrul natural californian, arhitectul nu a vrut sa intervina foarte mult in aranjarea plantelor, lasand vantul si ploaia sa imprastie semintele si sa decoreze gradina.

La scurt timp dupa amenajarea sa, in 2008, gradina a devenit habitatul a peste 30 de specii de pasari, pe care vizitatorii le pot vedea de la distanta, deoarece accesul pe acoperis este permis doar pe platforma special amenajata.

 

 

Articole similare

Feerie de culori si miresme

Ion Diamandi

Bai rosii, senzationale

casamea.ro

Aranjamente florale homemade

Elena Turcu

Lasă un comentariu