Image default
Amenajare gradina Amenajari Exterioare

Gradina proiectata de specialisti

Avem in fata ochilor o constructie care, raportata la majoritatea cladirilor contemporane, este in mod cert atipica. Arhitectul Radu Teaca a incarnat in aceasta casa un fel de manifest al betonului nud, care nu face apel la niciun artificiu pentru a produce frumusete arhitecturala. Simplitatii betonului i s-a adaugat aceea a proiectului. Casa este un fel de prisma ceva mai usoara decit aerul, pe cale de a se desprinde de sol in virtutea acestei semi-imponderabilitati.

Ei bine, sa proiectezi o gradina care sa functioneze fara repros in preajma unei astfel de case nu-i deloc lucru usor. Unul dintre principiile amenajarii peisagistice este acesta: intre constructie si gradina e intelegere ca intre pantaloni si camasa. Simplu spus, ele trebuie sa se asorteze. Mai mult, sa se sprijine una pe cealalta, sa se promoveze reciproc, una pe cealalta sa se puna in valoare.

Proiectul initial a fost agreat atit de arhitect, cit si de beneficiari. El inglobeaza sugestiile ambelor parti, generind o forma peisagera fluida, care conduce privirea catre lacul aflat in capatul de sud al proprietatii. In cei aproximativ 1400 mp ai gradinii (suprafata totala a terenului este de 1800 mp) au fost create atit zone de vegetatie verticala- in diverse trepte de  inaltime, cit si zone de gazon- care sa permita privirii sa migreze spre lacul din preajma.

Proprietatea se „descompune” in trei zone. Prima este casa propriu-zisa, avind la poale rocarie si vegetatie montana. Urmeaza, apoi, piscina, protejata de privirea vecinilor cu pomi de talie mare. Dincolo de piscina, ca ultim element solid al proprietatii, este terasa de vara, incadrata pe ambele parti de ziduri vegetale protectoare.

Cu mare grija a fost desenata zona dimprejurul casei. In unghiul format de cele doua laturi ale cladiri a fost varsata, aparent intimplator, stincarie. In jur de 16  m3 de stinci au fost folosite pentru acest scenariu montan, si rezultatul este pe masura.

Acum, citeva cuvinte si despre felul vegetatiei. S-a mers pe ideea unui peisaj montan, relativ sobru, perceput ca potrivit cu arhitectura casei. Astfel, in zona de rocarie au fost plantati diversi arbusti tiritori, iar la perimetru apar, in principal, pinii si mestecenii. Intre ele, gazon. Toate acestea se bucura de o irigare automata. Acest tip de udare este o conditie obligatorie pusa de biroul de peisagistica, ce socoteste, si pe buna dreptate, ca in conditiile climaterice din Rominia nu poti avea plante frumoase daca nu le oferi cita apa le trebuie, si cind.
   Proiectul gradinii a fost realizat de ing. peisagisti Sorin Ciorapciu si Mihai Dinu, SC Babylon Garden SRL (www.babylongarden.ro

Articole similare

Culorile din balcon

casamea.ro

Gradina din balcon

Elena Virlan

Crearea unei perdele protective de arbori

casamea.ro

Lasă un comentariu