Image default
Amenajare gradina Amenajari Exterioare

Gradina amenajata in fata blocului

Nu este si cazul unor locatari din cartierul bucurestean Militari, care au reusit sa amenajeze chiar in fata blocului o gradina in adevaratul sens al cuvanutlui.

Mihai Doncu, proprietarul unui apartament situat la parter, a dorit sa valorifice intr-un mod cat mai estetic suprafata generoasa de langa bloc. Cunostintele de arhitectura acumulate in scoala, pasiunea pentru gradini si dorinta de a avea un colt de natura aproape de locuinta au fost cateva aspecte care l-au stimulat sa-si amenajeze o mini-gradina in ciuda circumstantelor.

Vecinii, care doreau ca suprafata de 100 mp sa fie transformata in loc de parcare, au fost impotriva ideii amenajarii unei gradini. Asadar, nu au lipsit reclamatiile si problemele cu autoritatile. Insa, spre surprinderea proprietarului, autoritatile au fost de partea lui, apreciind intentia sa de a amenaja si intretine o gradina cu propriul efort. Scepticismul vecinilor s-a diminuat treptat, pe masura ce mica gradina capata o infatisare tot mai atragatoare.

Mai intai Mihai a delimitat suprafata in patru, dorind ca fiecare dintre acestea sa reprezinte cate un anotimp. Astfel, prima zona a numit-o zona de primavara si a plantat flori care infloresc in acest anotimp. Zona a doua contine un mic lac si un pod pe care l-a construit singur. Pe cea de-a treia zona, de toamna, a plantat flori specifice acestui sezon. La ultima zona lucreaza de anul trecut si va fi zona de vara. Aici va planta flori de camp. Initiatorul gradinii doreste sa stabileasca si cea de-a cincea zona, langa lac, pe care va construi o cascada cu varsare in lac.

Deoarece ii plac foarte mult trandafirii, a plantat aceste flori in zona de vara, iar pentru trandafirii urcatori a construit o pergola din lemn, dupa o schita proprie.

O parte dintre flori sunt cumparate din Bulgaria si Turcia, iar celelalte din tara, in timpul diverselor calatorii pe care le-a facut. Per total, gradina detine aproximativ 10-12 tipuri de arbusti si flori, cum ar fi: bulgare de zapada, liliac de vara, iedera salbatica, glicina, iris, yuka si tuia.

Desi amenajarea gradinii a inceput in urma cu trei ani, proprietarul declara ca procesul nu este inca incheiat si doreste sa mai planteze flori perene, care necesita ingrijire minima. Pana in prezent, costurile de amenajare au depasit 1000 de euro, insa, rezultatul obtinut “face toti banii”, cum ne-a spus Mihai.

Intretinerea gradinii este minima si consta in mare parte in udarea florilor. Pentru aceasta, acorda aproximativ o ora pe zi, timp pe care il considera mai mult un moment de relaxare si revigorare decat un efort fizic.

Articole similare

Gradina montana

Anca Ghiorghiu

Calendarul gradinii

RL online

Cele mai frumoase gradini de inspiratie internationala

casamea.ro

Lasă un comentariu