Image default
Amenajari Exterioare

Gloxinia

Numele stiintific al plantei este Sinningia specioasa, iar nume popular nu are. Face parte din aceeasi familie cu violetele africane.

Originea plantei se situeaza in Brazilia.

E foarte potrivita atat pentru locuintele individuale, cat si pentru spatiile de birouri.

Frunzele sunt ovale, zimtate si paroase.

Florile au forma unui clopotel alungit, catifelat si dantelat pe margini, destul de larg (in conditii propice, atinge 7 cm). Culorile: de la violet si pana la roz, intr-o larga gama de nuante. Inflorirea: primavara si vara, insa perioada se poate prelungi de-a lungul intregului an, daca planta este atent ingrijita. Dupa inflorire, planta intra in repaus, ingrijorator pentru cei care nu o cunosc. Frunzele ii cad in totalitate, dar nu va speriati! Lasati-o sa-si traga sufletul. Udati-o din ce in ce mai rar, apoi deloc, vreme de 2-4 luni. Cand remarcati aparitia unei noi plante la suprafata solului, reluati udarile normale.

Inmultirea este simpla, se face vegetativ, prin fragmente de tulpina sau frunze puse in sol mentinut in permanenta cald si umed.

Cerintele fata de mediu inseamna lumina puternica, dar indirecta. Trebuie sa i se asigure caldura cat mai mare, in jur de 30 C (din acest motiv, este ideala pentru spatiile inchise, precum birourile), in paralel cu udarea regulata a pamantului din ghiveci (nu sufera solul uscat, daca uscaciunea coboara peste 2 cm, in profunzimea solului, planta poate fi compromisa!). Atentie la apa pe frunze, gloxinia nu-i amatoare de asa ceva (daca o faceti, din greseala, pe frunze ii vor aparea pete maronii).

 

 

Articole similare

Alternative simpatice la mobilierul de gradina

Elena Virlan

Holurile de la intrarea in casa – spatioase si atragatoare

Catalina Coca

10 gradini traditionale

Catalina Coca

Lasă un comentariu