Image default
Legislatie Solutii Constructive

Girantii nu pot fi raportati la Biroul de Credit, dar sunt obligati sa plateasca suma datorata bancii

Dupa instalarea crizei, aceste gesturi s-au transformat in niste riscuri uriase. Multi dintre cei implicati au ajuns victime colaterale ale unui sistem care se prabusea. Altii inca sunt amenintati de acest pericol.

Girantii au un statut protejat, atat timp cat imprumutatul isi plateste ratele, chiar daca nu intotdeauna la timp. Dar atunci cand lucrurile se complica, ei sunt obligati sa achite suma datorata bancii.

Girantii pot sa treaca prin intreaga perioada a creditului fara sa aiba nici cea mai mica grija, atat timp cat imprumutatul isi achita datoriile. Chiar daca uneori este vorba despre intarziere la plata ratelor, chiar si mai mare de 30 de zile, singurul care ajunge inbaza de date a Biroului de Credit este cel care a contractat imprumutul. Totusi, bancile notifica deopotriva imprumutatii, cat si pe girantii acestora despre intarzierile la rambursarea ratelor. Scopul este acela de a-l pune in garda pe garantul creditului.

Raspunderea girantului poate fi stabilita prin contractul de credit

Totusi, prin contractul de garantie personala, garantul isi asuma riscul sa fie executat, daca cel care se imprumuta nu isi achita datoriile. In cazurile in care sunt mai multi giranti ai aceluiasi credit, ei raspund in egala masura pentru plata sumelor datorate. Banca poate cere oricaruia dintre ei sa plateasca intreaga datorie a imprumutatului. Desigur, aceste aspecte pot fi stabilite prin contractul cu banca, iar girantii pot solicita sa imparta suma de plata.

In cuprinsul contractelor de credit pot exista clauze conform carora garantii renunta la beneficiul acordat de legea civila conform caruia pot cere bancii sa divida suma de plata, urmarind pe fiecare pentru partea lui.

Sursa articol: imopedia.ro

Articole similare

ElisPavaje recomanda: Atentie la proportia dintre spatiile verzi si pavaj!

casamea.ro

Credite fara dobanda pentru reabilitarea termica a blocurilor

revista Planul Casei Mele

Panourile solare si caldura din locuinta

Anca Ghiorghiu

Lasă un comentariu