Image default
Amenajari Exterioare

Gazon – Sfaturi pentru scarificare si aerare

Cele doua operatiuni pe care vi le prezentam, sunt ceva mai complicate decat simpla tundere a gazonului. Ele trebuiesc facute in anumite conditii, cu anumite utilaje, si in anumite perioade ale anului. Din acest motiv este de preferat sa apelezi la specialisti.

Aerarea gazonului

Cine doreste sa aiba un gazon sanatos, cu radacini bine dezvoltate, trebuie mai intai sa aereze gazonul. Aceasta este necesare pentru a asigura oxigen in sol, precum si  pentru microorganismele esentiale unei peluza de gazon verde si viguroasa.

Aerarea este cu atat mai importanta pentru gazon, cu cat solul este mai argilos. Mai ales gradinile din sudul tarii sufera din acest punct de vedere, caci solul aici este foarte lutos (argilos), deci aerarea pentru gazon este obligatorie.

Pentru aerarea unui gazon, se foloseste un aerator de gazon. Este un aparat ce face mici gauri, decompactand astfel solul.

Aerarea pentru gazon se face cel mai bine in conditii de umezeala a solului.

Scarificarea gazonului

Dupa aerare, trebuie facuta scarificarea, deasemenea foarte necesara pentru un gazon sanatos. Se face tot primavara si toamna dupa aerare.

Scarificarea este procedeul de eliminare a resturilor vegetale din gazon – parte componenta a operatiunilor de intretinere a gazonului.

La baza firelor de iarba, orice gazon are un material fibros si descompus, format din resturi de iarba taiata, frunze moarte, rizomi, etc. In cantitate mica, acest material este benefic, dar in cantitate mare nu.

Prin scarificare se elimina din gazon aceste uscaturi, ceea ce va imbunatati patrunderea aerului, a apei si a dezvoltarii microorganismelor necesare solului unui gazon.
Pentru rezultate bune, este de preferat sa treceti de 2 ori cu scarificatorul pentru a scoate cat mai mult din materialul fibros mort.

Primavara incercati sa faceti acesta operatiuni inainte de intrarea in vegetatie a gazonului (cand incepe sa creasca), pentru a evita distrugerea firelor tinere, ce sunt mai firave.

Scarificarea trebuie facuta si toamna si primavara, de preferat cand pamantul este mai uscat. Chiar daca imediat dupa scarificare veti avea un gazon „ravasit”, el isi va reveni in cateva zile.

Pentru scarificarea unui gazon, este de preferat sa utilizati un scarificator de gazon. Se poate folosi si grebla, dar rezultatul nu va fi acelasi.

 

Articole similare

18 idei pentru iluminarea aleilor din grădină

Elena Virlan

Relaxare la piscină, în curtea casei

casamea.ro

Gradina poetica cu ponton

Indesit

Lasă un comentariu