Image default
LifeStyle

Galeria Basil, inspiratie si talent in timp real

Despre aceasta poveste minunata ne vorbeste Luminta Vasile: “In primavara anului 2005 are loc prima expozitie de grafica si pictura, pe simezele galeriei fiind expuse lucrari din seria «Perpetuari» (Mihail György) si pictura materica – din ciclul «Memento», a renumitei scenografe Hristofenia Cazacu (Lizica, sotia maestrului Misi).

A fost o seara de neuitat! Totul era asa cum visasem noi. Intr-un spatiu complet atipic in care peretii albi erau inlocuiti cu panza de canepa si caramida la vedere, pictata manual in tonurile inconfundabile ale lutului ars, am reusit sa inventam o galerie neconventionala, un loc in care arta este parca la ea acasa. Intrucat aici putem gasi lucrari ale artistilor intr-un decor mereu nou, dar si pentru ca de-a lungul celor 4 ani de existenta am organizat peste 60 de expozitii, seri de muzica si poezie, saloane culturale etc., acest loc s-a transformat intr-o galerie-atelier, in care arta se practica permanent.

Cinci artisti pedagogi introduc in lumea picturii, desenului si modelajului peste 100 de copii si 60 de adulti – cursanti ce trec pragul galeriei saptamanal.

Numarul mare al invitatilor speciali ai galeriei nu-mi permite sa amintesc doar o parte dintre ei, insa nu pot trece peste un moment de o extrema importanta pentru noi, acela in care, aniversand un an de existenta, Marea Doamna a Teatrului Romanesc, regizoarea Sorana Coroama Stanca, cea care ne-a dat girul, afirma ca Galeria Basil va deveni o galerie despre care artistii vor spune: „N-ai expus la Basil? Nu esti artist!”.

Au urmat patru ani, pe 1 martie 2009 avand loc vernisajul aniversar, de multa munca si satisfactii enorme.

Mottoul nostru ne obliga si azi sa «fim ceea ce vrem sa devenim». Sa luam atitudine, sa intreprindem, sa promovam arta si artistii, sa fim in continua miscare.
Nu-i usor insa sa iti propui asemenea target-uri intr-o tara «fara piata de arta» (ne asumam remarca), cu un public din ce in ce mai pestrit.

Tinta noastra sunt proiectele pe termen lung. Nu vrem sa «facem bani» decat in masura in care acestia ne ajuta sa desprafuim, dand o noua viata si chiar noi valente unei zone pana nu demult greu accesibile pentru multi – Arta.

Acesta este si motivul pentru care am ales sa promovam tinerii si chiar sa-i formam, initiind. Ideea aceasta, precum si atelierele de desen, pictura si modelaj, ii apartin in totalitate lui V. Basil.

Si daca primul atelier, cu prima grupa de cursanti (2006), a fost format in trei luni, astazi avem o lista lunga de asteptare, motiv pentru care ne-am gandim serios ca  la sfarsitul anului 2008 sa deschidem o noua locatie, ceea ce s-a intamplat”.

 

Articole similare

Mega-trendurile in make-up pentru toamna-iarna 2012/2013

Alexandra Furnea

Marianne, muza a creatorilor

comunicat de presa

Lipsa de vitamina D ar putea cauza depresie

Alexandra Furnea

Lasă un comentariu