Image default
Amenajari Exterioare

Fuchsia este nelipsita din majoritatea caselor romanilor

Numele stiintific al plantei este Fuchsia (in onoarea botanistului german Leonard Fuchs), iar numele popular este cercelus.

Originea plantei se situeaza in America de Sud, Mexic, Noua Zeelanda, Republica Dominicana.

Se cunosc peste 100 de specii de cercelus, iar hibrizi si varietati, s-ar parea, sunt peste 700.

Florile, foarte frumoase si decorative, au forma unui cercelus, si culori dintre cele mai variate. Frunzele sunt subtiri, alungite, putin insemnate estetic.

Inflorirea este stimulata, ca la orice alta planta, prin indepartarea grabnica a florilor trecute.

Nu suporta soarele direct, deci trebuie pozitionata intr-un loc in care acest pericol este inexistent. Daca o scoateti vara in curte, nu uitati sa o asezati ferita de lumina puternica, intr-un loc relativ racoros (temperatura optima este sub 21C). Udati-o abundent in timpul anotimpurilor calduroase, chiar si de doua ori pe zi si pulverizati-i frunzele. Administrati-i ingrasamant (bogat in potasiu) cam de doua ori pe luna. Toamna, inainte de venirea iernii, puteti scurta drastic planta. In anotimpul friguros asigurati-i minimum 7C si udati-o rar, doar atunci cand pamantul da sa se usuce.

Daca e nevoie de transplantare, aceasta se face primavara, cand rasar primele frunzulite. Pamantul pe care-l agreeaza e alcatuit din nisip, pamant de frunze bine putrezite si pamant de gradina.

Planta se poate indesi prin ruperea varfurilor ramurilor, deasupra ultimei frunze.

Cercelusul e sensibil la atacul afidelor (semnul este ondularea frunzelor), musculita alba si paianjenul rosu. Se trateaza cu insecticide sistemice, repetate conform schemei prescrise de producator.

Inmultirea se face vegetativ, foarte simplu. Se folosesc butasi de maximum 10 cm, pe care fie ii tineti in apa pana apar primele radacini, apoi ii transplantati, fie ii puneti direct in sol umed si caldut.

Un pont: nu mutati planta prea des, ii place „stabilitatea”, mentinerea in aceleasi conditii de iluminare si temperatura.

Trebuie sa mai stiti ca speciile cu flori portocalii sau rosii suporta mai bine caldura, in comparatie cu acelea care au flori albe sau albastre. Fuchsia magellanica este printre putinele care pot face fata gerului!

 

Articole similare

23 de gradini in jungla urbana

casamea.ro

Septembrie in gradina

Ion Diamandi

Flori potrivite pentru gradina din balcon

RL online

Lasă un comentariu