Image default
LifeStyle

Fronturi de bucatarie IKEA din materiale reciclate

Reciclarea este unul dintre subiectele fierbinti ale mileniului si, chiar daca in Romania inca nu s-au implementat strategii serioase pentru reutilizarea lucrurilor pe care nu le mai folosim, in tarile vestice acest aspect este un criteriu pentru marii producatori de mobilier.

In ideea utilizarii materiei prime obtinute in urma reciclarii, studio-ul suedez Form Us With Love au lansat, in colaborare cu IKEA o linie de fronturi pentru mobilierul de bucatarie care sunt realizate integral din sticle de plastic reciclate si lemn colectat in urma proceselor industriale.

KUNGSBACKA – mobilier reciclat pentru bucatarie

Studio-ul de design a ales sa considere materialele pe care le aruncam ca pe o resursa valoroasa, si nu ca pe niste deseuri cu potential de poluare. Daca ti-ai pus vreodata intrebarea „cate sticle de plastic se folosesc pentru a face un obiect?”, afla ca un front de 40 x 80 centimetri, adica 0,32 metri patrati, utilizeaza 25 de PET-uri reciclate. Acest lucru inseamna ca ai putea sa obtii materia prima pentru un front de bucatarie in aproximativ o luna de consum uzual, si asta daca nu esti amator de sucuri carbogazoase, ci doar consumator de apa imbuteliata.

La nivel de design, compania a propus mobilier din aglomerari de fibre lemnoase cu finisaj mat, intr-o nuanta intensa de gri antracit. Noi spunem ca este o alegere foarte eleganta, mai ales datorita canturilor tesite cu atentie – un detaliu rafinat si atent lucrat. Intreg mobilierul este gandit pentru a fi asortat cu accesorii deja existente in portofoliul retailerului – o serie de manere negre care, impreuna cu fronturile, dau un look modern, simplu si cu potentialul de a ramane in tendinte multi ani de acum inainte.

Reciclare la costuri accesibile tuturor

Cea mai mare provocare a demersului de a construi mobilier din materiale reciclate a fost mentinerea unui pret competitiv. Strategia IKEA este aceea de a produce mobilier cu un design contemporan la preturi accesibile, prin urmare noua linie de produse a trebuit sa reflecte preturile retailer-ului.

Procesul de reciclare este unul destul de costisitor si energofag, iar costurile utilizarii unei astfel de materii prime sunt destul de ridicate. Prin intermediul unei cercetari de lunga durata inainte de realizarea produselor, designerii au reusit, insa, sa pastreze costurile de productie la un nivel minim, aratand ca sustenabilitatea se poate fi accesibila tuturor.

Sursa foto: www.design-milk.com

Sursa foto: www.dexigner.com

Articole similare

Unde iesim in weekend? Recomandari de concerte si spectacole

getlokal.ro

Electrolux Cool Center

comunicat de presa

MCA Grup a lansat la Iasi cel mai mare showroom de usi de garaj si rulouri exterioare din zona de Nord-Est a tarii, investitie de 70.000 €

casamea.ro

Lasă un comentariu