Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Fosele septice

Cum durabilitatea unei fose septice e foarte mare, aveti grija sa comandati una care „vi se potriveste” si acum, si peste cinci-zece ani! E mai „cuminte” sa dati ceva bani in plus, acum, decat sa faceti un nou santier, peste doar cativa ani, ca sa montati o a doua fosa.

Materialele din care se confectioneaza o fosa sunt dintre cele mai diverse: beton, poliester, PHD.

Betonul este „clasic”, dar nu tocmai recomandabil. O astfel de fosa e grea, dificil de transportat si montat. Rezistenta ei, in ciuda tuturor aparentelor, este mica in timp (betonul este sensibil la atacul anhidridelor sulfuroase), iar realizarea unei etanseitati absolute este dificila. In plus, daca va decideti sa renuntati la ea, trebuie sa va ganditi cum scoateti din pamant un corp de 1500 kg!

Fosa din poliester este contraindicata din pricina degradarii fibrelor.

Prin urmare, fosa din PHD pare sa se impuna de la sine. Rezistenta la socuri a acestui material este exceptionala (garantat 83 KN, dar nu va mirati daca „duce” si mai mult), la fel si la variatiile de temperatura. Nu lipsit de interes e faptul ca se transporta usor (o fosa pentru 3000l cantareste doar 120 kg, de 10 ori mai putin decat una din beton!), iar montajul este foarte usor (o echipa de meseriasi adevarati n-are cum sa lucreze mai mult de doua zile la asezarea ei pe pozitie si cuplarea la instalatia de evacuare). Aria ocupata de o fosa medie nu depaseste 3-4 mp, si se poate „camufla” cu gazon. Daca estimarea consumului de apa este corecta, vidanjarea n-ar trebui sa se faca mai devreme de 14-18 luni!

Sugestie: alegeti o firma cu portofoliu, care sa va asigure consilierea de specialitate, procurarea fosei, dar si montarea, intretinerea si vidanjarea ulterioara.

Iata si o estimare de pret: pentru o familie cu cinci membri, costul este in jur de 6400 lei. Pentru o familie cu zece membri, pretul urca la 7900 lei.

 

Articole similare

P+1E 19/8

RL online

Tapetul creeaza ambianta dorita

Ramona Pintea

Placile ceramice glazurate

Ema Brumareanu

Lasă un comentariu