Image default
Amenajari Interioare

Forme organice in designul interior

Curentul organic nu are o istorie prea indepartata, primele semne ale acestuia aparand in arhitectura la sfarsitul secolului al XIX-lea. Desi exista un interes de ordin teoretic legat de arhitectura organica, in acea perioada formele organice erau destul de rar intalnite.

Unul dintre cei mai importanti initiatori ai curentului organic in design a fost Alvar Aalto – un arhitect scandinav care a dezvoltat un adevarat cult pentru natura si in special pentru lemn. In amenajarea propriilor cladiri, a creat lucrari de design care se remarcau nu doar prin originalitate, ci si prin forme naturale si practice.

Aalto a fost preocupat de functionalitatea ce decurge din folosirea formelor organice, dar a fost interesat in egala masura de relatiile intelectuale si emotionale pe care le poate stabili utilizatorul cu piesele de mobilier.

Printre designerii care au continuat sa dezvolte curentul organic se numara si Eero Saarinen si Charles Eames, doua nume care au devenit fundamentale pentru promovarea formelor organice. Acestia au fost si castigatorii concursului “Organic Design in Home Furnishings”.

Designul organic a continuat sa-i inspire si pe creatorii anilor ’60 – ’70, precum Maurice Calka, Olivier Mourgue, Pierre Paulin sau Verner Panton. Pana la inceputul anilor ’90, curentul organic a cunoscut manifestari din ce in ce mai diversificate. In zilele noastre, dintre designerii acestui curent merita amintit Ross Lovegrove.

Desi suna ironic, in locul lemnului si a altor materiale naturale, plasticul a ajuns se reprezinte materialul cel mai potrivit pentru a da nastere formelor organice. Cu toate acestea, designul organic reuseste sa convinga deoarece „stabileste contactul cu simtul primar al frumusetii naturale”.

 

Sursa foto: www.pinterest.com

www.houzz.com

www.designdiffusion.com

www.interiorsbystudiom.com

www.inhabitat.com

 

 

Articole similare

The interlace – un oras vertical in Singapore

Madalina Constantin

Ușile glisante, ușile care oferă un aer șic locuinței tale

casamea.ro

Atelierul Andei Roman

Luana Ibacka

Lasă un comentariu