Image default
Amenajari apartamente Amenajari Interioare

Folositi inteligent lumina in bucatarie!

Insa, acestea sunt importante deoarece lumina contribuie la o mai buna desfasurare a activitatilor, dar ajuta si la evitarea unor accidente produse de foc deschis, unelte taioase sau electrocasnice.

Pentru a va desfasura activitatile din bucatarie in conditii opti­me este necesar, printre altele, sa dispuneti de lumina adecvata. O buna iluminare nu tine doar de puterea becului, asa cum ar parea la prima vedere, ci presupune iluminarea diferentiata, uniforma, fara umbre. Indiferent de modalitatea de iluminare locala, in orice bucatarie este necesar un iluminat general, care poate fi pe plafon, pe pereti sau in scafe deasupra dulapurilor inzidite.

Un rol important il joaca lumina naturala care patrunde prin ferestre. De aceea, cand construiti o casa, este bine sa va ganditi ce incaperi doriti sa beneficieze mai mult de acest tip de lumina. Camerele cu ferestrele orientate spre sud beneficiaza de o cantitate mai mare de lumina decat cele orientate spre nord. In conditiile in care chiar si ziua lumina naturala nu este suficienta in bucataria voastra, aceasta se completeaza cu o plafoniera sau lustra amplasata in centrul bucatariei.

Iluminarea zonelor de lucru

Blatul de lucru. Pentru activitatea de la blatul de lucru este necesar un iluminat local care va lumina in totalitate zona respectiva. Pentru acest lucru se poate recurge la urmatoarele variante:  montarea in sirul superior de dulapuri a unor spoturi cu halogen sau a unor tuburi cu neon. Daca nu agreati lumina neonului, puteti utiliza becuri liniare cu incandescenta. In cazul in care optati pentru spoturi, acestea trebuie sa fie atat de dese incat lumina rezultata sa fie uniforma. Avantajul pe care il aduce iluminarea blatului de lucru este acela ca se elimina umbrele care ar putea fi cauza unor accidente.

Aragazul sau cuptorul. Este foarte usor de luminat cu ajutorul hotei. Majoritatea hotelor sunt dotate cu un corp de iluminat.

Masa. Daca dvs. si familia serviti masa in bucatarie, iar iluminatul general nu este suficient, solutia sunt lustrele suspendate de tavan, la o inaltime care sa permita un iluminat optim pentru zona respectiva. Lumina trebuie sa coboare in jos, spre masa si nu sa „orbeasca” pe cei care stau la masa.

Articole similare

Clasicul mereu in actualitate

revista Caminul

Idei vintage pentru decorarea peretilor

Georgiana Sfarlea

Un conac ecologic la Mogosoaia

Anca Ghiorghiu

Lasă un comentariu