Image default
Amenajari apartamente Amenajari Interioare

Fierul forjat in decorul casnic

Cand vine vorba despre amenajari interioare, nobilul si longevivul fier forjat este asociat cu ideea de decor clasic, rafinat si elegant.

Insa tendintele actuale ne-au demonstrat ca acest material poate fi detasat de imaginea amintita si adaptat mai multor tipuri de amenajari, carora le ofera unicitate si o nota de confort.

Indiferent de stilul pe care-l poarta spatiul casnic, fierul forjat ii aduce acestuia un aer deosebit si ii subliniaza personalitatea. In continuare, va oferim cateva sugestii legate de modul in care puteti integra acest material in decorul locuintelor dumneavoastra.

21092-rimag.ro.jpgPentru un decor romantic…

Va puteti baza pe fier forjat! Un pat cu tablie ornamentala realizata cu ajutorul unor modele elaborate din fier forjat lasat in stare naturala, prevazut cu un baldachin, tot din fier forjat, cu voal vaporos si asternuturi inflorate, este o imagine reprezentativa pentru acest stil decorativ.

Pentru o atmosfera romantica, alegeti piese din fier cu modele complicate, linii curbe suprapuse, impletituri si motive florale, care sa accenturze latura decorativa a obiectelor. Puteti opta si pentru un finisaj patinat, care, alaturat altor obiecte cu aspect antichizat, va mentine nota interiorului.

Fie ca este vorba despre sfesnice cu aspect brut sau masute delicate, cu blat de cristal, aspectul rece si dur al fierului forjat poate fi indulcit cu ajutorul liniilor de design fine si prin asocierea cu materiale textile calde si placute la atingere, in culori naturale sau cu imprimeuri specifice stilului romantic (elemente florale, fluturi etc.).

Aspectul diafan al unei camere decorate in stil romantic este intretinut de mobilierul si elementele din fier forjat. Datorita curbelor si liniilor delicate, materialul amintit pastreaza spatiul aerisit, conferind corpurilor de mobilier un contur clar, dar totusi discret.

In stil mediteranean21094-sursa-img.kudika.ro.jpg

Fierul forjat poate fi usor integrat si intr-o amenajare in stil mediteranean. Mobilierul din impletitura de rachita sau zambila de apa poate fi combinat sau chiar inlocuit cu fotolii, balansoare si canapele din fier forjat, pe care, pentru mai mult confort, le puteti accesoriza cu pernute textile in tonuri marine.

Pentru a diminua aspectul rece al fierului forjat, vopsiti-l in culorile specifice decorului. In cazul de fata, va recomand albul, reprezentativ pentru stilul mediteranean, care va forma un contrast foarte placut cu nuantele de apa ale pernutelor si ale celorlalte elemente ornamentale.

De mare efect intr-o astfel de amenajare sunt si felinarele sau lampile din fier forjat, care vor intretine aerul marinaresc al decorului. Pentru a conferi ambientului un plus de farmec, asezati pe perete o timona din acelasi material.

De asemenea, este bine sa stiti ca, asociat cu elemente ceramice, fierul forjat va crea un efect placut, care va va trimite cu gandul la atmosfera de vacanta.

21097-sursa-micheline.ro.jpgIntr-un interior modern

Chiar daca fierul forjat nu este tocmai potrivit unui astfel de decor, prin reinterpretarea si manevrabilitatea lui, acesta poate fi adaptat oricaror criterii de design.

Un pat sau orice alt corp de mobilier cu o geometrie riguroasa, simpla, va imprima ambientului un aer modern, chiar daca este realizat dintr-un material de tipul fierului forjat, asociat cu eleganta stilului clasic. Pentru a contura o amenajare moderna, finisajul necizelat, cu filamente de zgura, al acestui material poate fi acoperit cu vopsea in tonuri electrice. Astfel vopsit si asociat cu alte materiale reci, precum sticla sau inoxul, fierul forjat va accentua stilul urmarit.

Fie ca se regaseste la nivelul pieselor de mobilier sau al altor elemente din decor, cum ar fi corpurile de iluminat sau oglinzile, fierul forjat se poate adapta stilului modern prin forma si finisaj.

Articole similare

Stilul romanesc il intalneste pe cel victorian intr-o casa din Timisoara

casamea.ro

Top 10 tendinte in designul interior pentru primavara-vara 2016

Elena Virlan

10 Noiembrie ~ Revista de unelte si echipamente

RL online

Lasă un comentariu