Image default
Amenajari Exterioare Gradinarit

Fertilizarea solului în grădină, toamna

Fertilizarea plantelor din grădină este necesară, oricât de bogat ar fi solul. Plantele au nevoie de îngrășăminte nu numai la suprafața solului, ci și în profunzimea acestuia.

Astfel, fertilizarea de toamnă se face la 20-25 cm adâncime, după săparea solului, iar fertilizarea de primăvară se face la 10-18 cm adâncime. Adâncimea la care vei încorpora îngrășămintele variază și în funcție de tipul rădăcinii plantei, pe care e necesar să le protejezi.

Elementele nutritive influențează creșterea și dezvoltarea plantelor legumicole și ornamentale, a pomilor și arbuștilor fructiferi. Plantele legumicole sunt mai pretențioase în privința elementelor nutritive și totodată sărăcesc solul rapid în contextul producțiilor mari realizate pe unitatea de suprafață.

Administrarea îngrășămintelor

Elementele nutritive se împart în macroelemente (azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, sulf) și microelemente (bor, cupru, mangan, molibden, zinc, fier, aluminiu). Primele au rol principal și o pondere mai mare în hrana planteleor, dar nici microelementele nu pot lipsi, la fel nu trebuie să fie aplicate în exces în hrana plantelor. Elementele nutritive sunt absorbite de plante pe două căi: prin rădăcină-cele extrase din sol; prin frunze – cele extrase din atmosferă precum și cele administrate sub formă de soluții foliare.

Îngrășămintele pot fi administrate în formă solidă, pentru fertilizarea de bază și locală, solidă și lichidă pentru culturile în câmp, și doar lichidă pentru culturile din medii artificiale (fără sol). O atenție deosebită trebuie să acordați raportului dintre elementele nutritive.

Fertilizarea de bază conține îngrășăminte complexe, organice și minerale. De preferat este că îngrășămintele cu fosfor și potasiu să fie administrate toamna, iar cele cu azot, primăvara, înainte cu circa 1 lună de intrarea plantelor în vegetație.

De fertilizarea suplimentară este nevoie în cazul sărăcirii solului în timp și se poate face de două ori pe an: o dată primăvară, înainte de înflorirea plantelor sau arbuștilor, și apoi la 30-40 de zile după înflorire. Pentru arbuștii ornamentali care înfloresc vara sau la început de toamnă nu va fi nevoie să aplici a două fertilizare.

Frunzele și crengile tocate – fertilizatori naturali

Un utilaj extrem de util mai ales toamna și primăvara, tocătorul de grădină contribuie la peisagistică. Folosește frunzele tocate mărunt și bucățile mici de lemn pentru fertilizarea terenului. După ce ai finalizat operațiunile de mărunțire, împrăștie uniform amestecul, mai ales în zonele din grădină unde urmează să plantezi flori în anul următor. Frunzele uscate tocate, amestecate cu lemnul așchiat, reprezintă unul dintre cele mai eficiente fertilizante naturale.

 Sursa foto: https://verger.ooreka.fr

Articole similare

20 de idei spectaculoase de a decora usa de la intrare

Elena Virlan

Alegeti-va acum trandafirii pentru gradina

RL online

Suport pentru flori

RL online

Lasă un comentariu