Image default
LifeStyle

Femeile care lucreaza noaptea, de doua ori mai expuse riscului de a face cancer

Acele femei care lucreaza in ture de noapte de doua ori pe saptamana prezinta risc dublu de a face boala. Mai mult, femeile care se declara “persoane diure” (adica nu dau randament maxim noaptea) sunt mai expuse decat cele care se declara “pasari de noapte”.

Expertii considera ca hormonul responsabil pentru combaterea dezvoltarii tumorilor maligne – melatonina – este afectat de expunerea constanta la lumina artificiala in timpul noptii. Nu este prima data cand un studiu scoate la iveala riscul muncii pe timp de noapte.

Aceasta a mai fost legata de aparitia cancerului din cauza modului in care tulbura ceasul biologic si productia de hormoni. Ultimul studiu efectuat de Societatea Daneza pentru Cancer a fost efectuat pe un numar de 18.500 de femei care au lucrat in ture de noapte intre anii 1964 si 1999.

Femeile au completat chestionare in care au raspuns la intrebari referitoare la orele de munca, folosirea anticonceptionalelor, la expunerea la soare si la obiceiurile de viata – “pasare de noapte” sau “persoana diurna”.

Acele respondente care muncisera noptile erau cu 40% mai predispuse sa faca o forma de cancer la san. Femeile care lucrau de trei ori pe saptamana, sau mai mult, in ture de noapte, erau de 50% mai expuse bolii. Subiectele care s-au caracterizat ca fiind “persoane diurne” prezentau risc si mai crescut de cancer.

Acestea erau de patru ori mai predispuse la boala, pentru ca ritmul corpului lor era mai grav afectat decat cel al “pasarilor de noapte”. Johnni Hansen, cercetator sef, a declarat ca este sigur sa lucram doar de doua ori pe saptamana in ture de noapte.

Turele frecvente de noapte tulbura ritmul circadian si dau peste cap ceasul nostru biologic. Acest lucru are consecinte devastatoare asupra somnului. Expunerea la lumina artificiala noaptea dezechilibreaza procesul de producere a melatoninei, un hormon care regleaza somnul si combate dezvoltarea tumorilor.

Nivelul scazut de melatonina din sange incurajeaza cresterea tumorilor. Tu ce parere ai? Esti nevoita sa lucrezi in ture de noapte?

Articole similare

Desert de weekend: prajitura cu nectarine

Elena Virlan

Primul eveniment Artmark din 2012

comunicat de presa

Invitatie pentru antreprenori: Romania libera organizeaza Scoala de Business

casamea.ro

Lasă un comentariu