Image default
Home

Factori care influenteaza alegerea procedeului de hidroizolare

Acest fapt se datoreaza capriciilor clientului, dar mai ales pretentiilor ridicate de reprezentantul institutiei responsabile de protectia monumentelor de arhitectura.

Un punct important in alegerea celor mai potrivite si mai convenabile procedee de hidroizolare il constituie insusi proiectul, care porneste de la situatia initiala, cunoscuta. Autorul proiectului alege anumite lucrari de constructie pe baza unor analize care sunt suficient de detaliate si care au in vedere in primul rand viitoarea destinatie a cladirii. Se intampla frecvent ca starea peretilor sa nu fi fost corespunzatoare destinatiei incaperilor nici in perioada anterioara proiectarii sistemului de hidroizolare; mai mult, lucrarile planificate sunt si costisitoare.

Acesta este momentul in care executantul lucrarilor trebuie sa poarte discutii cu clientul si cu specialistul care se ocupa cu renovarea cladirilor. Atat proiectantul cat si executantul sunt raspunzatori pentru lucrarile efectuate. Impartirea responsabilitatilor depinde de conditiile cuprinse in contractul de executie, insa responsabilitatea deplina nu si-o asuma niciuna dintre parti.

De cele mai multe ori, reprezentantii institutiilor de protectie a monumentelor de arhitectura au o atitudine specifica. Observatiile lor cu privire la ofertele de lucrari de renovare sunt influentate de urmatoarele:

– preferinta personala pentru un anumit procedeu;
– subiectivitate fata de munca depusa de inaintasi
– nu privesc obiectiv eficienta lucrarii realizate de acestia si o apreciaza doar din punct de vedere al valorii artistice;
– cred cu tarie in eficienta metodelor constructive primare, fara a lua in considerare starea prezenta a cladirii;
– nu sunt documentati in ceea ce priveste metodele actuale de pe piata industriei de constructii;
– adeseori nici nu doresc sa fie informati cu privire la eficienta unor metode.

Prin cele de mai sus, autorul nu intentioneaza, sub nici o forma, sa critice munca institutiilor care se ocupa de protectia monumentelor de arhitectura, ci doar doreste sa impartaseasca din experienta sa de mai multi ani in acest domeniu.

Care sunt cauzele modului de abordare fara compromisuri (de multe ori negative) a proiectelor de renovare? Intreaga structura, atat a constructiilor (valoroase, din punctul de vedere al institutiilor de protectie a monumentelor de arhitectura) amplasate izolat, cat si a celor care se gasesc in zone aglomerate, este protejata, inclusiv zidaria, tencuiala, toate elementele arhitecturale, structura acoperisului etc.

Structura unor parti ale cladirii se degradeaza odata cu trecerea timpului. Un efect foarte daunator asupra acestora il are igrasia, si exact acest efect ar trebui oprit. Apa se poate infiltra in perete nu numai din exterior. Ea poate ajunge in perete si din interior, in cursul diferitelor procese fizice si chimice. Din acest motiv, un specialist in izolatii va cauta o solutie care se adreseaza atat conditiilor exterioare cat si celor interioare. Exact in acest punct difera parerea proiectantului de cea a reprezentantului institutiei de protectie a monumentelor de arhitectura.

Dupa analizarea atenta a situatiei initiale cunoscute, observatiile referitoare la cea mai potrivita metoda de renovare sunt urmatoarele:

– se va exclude orice interventie brutala, care ardeteriora zidaria (de exemplu gauri, strapungeri etc.). De fapt, din aceasta perspectiva, utilizarea metodei cu injectare (sau a metodelor bazate pe aerisire etc.), devine imposibila;
– sunt excluse acele interventii care ar afecta tencuiala istorica
– adeseori se face abstractie de starea acesteia;
– nu sunt recomandate acele metode care introduc in zidarie alte elemente tehnologice.

Aceasta problema se refera la toate metodele prin injectare, de aplicare a tencuielii zolante sau a tencuielii poroase, utilizate in ultima perioada;

– in schimb, sunt recomandate diferite tipuri de metode bazate pe miscarea curentilor de aer, fara insa a fi demonstrata eficienta acestora.

Astfel proiectantul se trezeste uneori intr-o situatie fara nicio perspectiva de solutionare, care devine si mai problematica datorita faptului ca reprezentantul institutiei de protectie a patrimoniului arhitectural respinge asumarea responsabilitatii privind eficienta solutiei, daca lucrarile nu vor decurge conform planului stabilit initial. Poate ca aceasta situatie este exagerata, insa ea este posibila.

Scopul acestui capitol este gasirea raspunsurilor corespunzatoare la intrebarile puse astfel incat lucrarea de renovare sa fie un succes (uscarea zidariei cladirilor protejate), valoarea cladirii-monument sa se pastreze, durata de viata a acesteia sa se prelungeasca. Aceste raspunsuri sunt urmatoarele:

– in viitor, structura trebuie sa beneficieze deprotectie maxima. Deci este benefica acea interventie care nu influenteaza stabilitatea si aspectul constructiei, nu afecteaza fundatia acesteia si ii prelungeste considerabil durata de viata;
– in toate cazurile se vor proteja tencuielile istorice. Totodata, trebuie facuta o evaluare corecta a gradului de degradare a eventualelor suprafete ramase neatinse.

Apoi trebuie estimat in ce masura acest lucru va limita utilizarea metodelor de renovare corespunzatoare.

– in niciun caz nu se va opta pentru o tehnologie care, datorita utilizarii substantelor chimice, poate schimba structura sau culorile suprafetelor de perete neatinse. Toate tipurile de amestecuri chimice, incepand cu cele injectate si pana la cele utilizate la sistemele de hidroizolare prin acoperire, trebuie sa fie neutre din punct de vedere chimic si prietenoase din punct de vedere ecologic.

Pe de alta parte insa trebuie sa fie si rezistente;

– in niciun caz, renovarea si conservarea elementelor arhitecturale nu se pot rezolva separat de renovarea propriu-zisa;
– inainte de utilizarea metodelor istorice trebuie studiata cu atentie eficienta acestora, avand in vedere scopul in care este utilizata cladirea in prezent si in viitor;
– dupa finalizarea fazei de investigare, reprezentantul institutiei de protectie a patrimoniului arhitectural ar trebui sa participe la elaborarea proiectului tehnic.

Articol realizat pe baza cartii “Igrasia” publicata de Editura Casa.

B-dul Decebal nr. 2, bl. C53 ap. 12 Oradea, Romania

Tel: + 40 359 464 363
Fax: + 40 359 800 941
e-mail: [email protected]
www.edituracasa.ro

Articole similare

Caramida, un finisaj surprinzator in orice interior

Catalina Coca

Proiecte de bricolaj pentru casa ta

casamea.ro

Avantajele vopselelor ecologice

Elena Virlan

Lasă un comentariu