Image default
LifeStyle

Expozitie retrospectiva Carol Popp de Szathmari la Muzeul National Cotroceni

Muzeul National Cotroceni va invita joi, 10 mai 2012, orele 18.00, in Spatiile Medievale,  la vernisajul expozitiei retrospective ”Carol Popp de Szathmari – pictor si fotograf”.

Organizata in colaborare cu prestigioase institutii muzeale din Bucuresti si din tara: Muzeul Municipiului Bucuresti, Biblioteca Academiei Romane, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul de Arta Craiova, Muzeul de Arta Cluj, Muzeul National al Taranului Roman, Muzeul Militar National “Regele Ferdinand I”, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Biblioteca Nationala a Romaniei, Muzeul de Arta Brasov, Muzeul Brailei, expozitia este prilejuita de implinirea a 200 de ani de la nasterea celui care, si-a inceput activitatea ca pictor si grafician, pentru ca dupa aceea sa descopere fotografia si sa devina astfel, primul fotograf de arta si documentarist din Romania si unul dintre primii zece fotografi din Europa secolului al XIX-lea.

Carol Popp de Szathmari s-a nascut la 11 ianuarie 1812 la Cluj, unde a urmat cursurile Colegiului Reformat, si unde l-a avut ca profesor de desen pe Samuel Nagy. Avea sa devina ucenicul lui Franz Neuhauser, un pictor vienez stabilit in Sibiu si considerat in acea perioada cel mai bun pictor transilvanean, in atelierul caruia a studiat portretistica. A aprofundat studiul desenului la Viena si apoi la Roma, iar la 19 ani, in 1831 a vizitat pentru prima oara Bucurestiul,  unde se va stabili definitiv in 1843 si unde isi va deschide un atelier fotografic. A calatorit, in Austro-Ungaria, Elvetia, Italia (mai intai in Lombardia, apoi la Roma si in Sicilia), Anglia, Franta, Rusia (Peninsula Crimeea), Imperiul Otoman (Constantinopol) si de trei ori in Asia, unde a vizitat Libanul, Siria, Persia, Afganistan.

Carol Popp de Szathmari a fost pictor si ulterior fotograf oficial al domnitorilor Gheorghe Bibescu, Barbu Stirbei, Alexandru Ioan Cuza si Carol I.

A fost si primul reporter de razboi din lume, realizand primul reportaj fotografic despre Razboiul Crimeei (1853-1856). Fotografiile din Razboiul Crimeei le-a multiplicat si le-a adunat in cateva albume, pe care le-a oferit capetelor incoronate ale Europei, iar un exemplar a fost prezentat la Expozitia Universala de la Paris din 1855, care i-a adus una dintre medalii: clasa a II-a. A  participat si la Expozitiile Universale de la Londra (1851), Paris (1867), Viena (1873), unde a fost de asemenea laureat, precum si la “Expozitiile artistilor in viata” organizate la Bucuresti in 1865 si 1868. Din 1864 a devenit membru al Societatii Franceze de Fotografie, iar din 1870 a fost ales si membru al Societatii Fotografice din Viena.

Pentru activitatea sa fotografica si pentru albumele de fotografie realizate, Carol Popp de Szathmari a primit o serie de medalii si ordine acordate de: imparatii Napoleon al III-lea si Franz Josef – 1855, regina Victoria a Marii Britanii – 1860, sultanul Abdul Aziz – Ordinul Medjidie, clasa a IV-a (1864),  regina Cristina a Suediei – 1875.

Carol Popp de Szathmari a participat in calitate de fotograf, desi avea 65 de ani, si la Razboiul de Independenta (1877-1878), insotind cartierul general al domnitorului Carol I.  A imortalizat efectele bombardamentelor otomane, scenele de lupta si marsurile armatei, iar imaginile le-a trimis mai multor publicatii romanesti si occidentale.

In 1884, regele Carol I i-a conferit Ordinul Steaua Romaniei – in grad de cavaler, incununand astfel o cariera de exceptie, care i-a dat artistului prilejul de a ocupa un loc privilegiat in patrimoniul national si universal. S-a stins din viata la 3 iulie 1887 la Bucuresti.

Carol Popp de Szathmari a lasat o bogata colectie de desene, acuarele, picturi, litografii si fotografii, infatisand o adevarata fresca a societatii romanesti in perioada 1843-1887, paleta tematica fiind una foarte diversificata: portrete ale domnitorilor romani din vremea sa si ale sotiilor acestora, portrete ale unor mari personalitati politice si culturale ale vremii; evenimente de la curtea domneasca, politice si religioase; portrete de tarani purtand costume populare din mai toate zonele tarii, oraseni, comercianti, ofiteri si soldati; imagini cu biserici si monumente, hanuri, poduri, gari de pe intreg cuprinsul tarii, cartiere din Bucuresti si imagini panoramice ale orasului, peisaje cu natura din Romania, mare parte regasindu-se in cadrul expozitiei.

Expozitia retrospectiva organizata la initiativa Muzeului National Cotroceni cuprinde un numar de peste 400 de lucrari de o mare valoare patrimoniala, printre care amintim: albumele de fotografii “Romania alu M.S. Domnitorulu Carolu I” (1868), “Albumul Resbelului 1877-1878”; portretele familiilor domnitoare: Maritica Bibescu, Barbu Dimitrie Stribei, Elisabeta Stirbei, Alexandru Ioan Cuza, Elena Cuza, Carol I de Hohenzollern, principesa Elisabeta. Nu vor lipsi din expozitie imagini ale Palatului Cotroceni (1834 si 1868), Carol I in biroul de lucru de la Cotroceni, proiectul pentru stema tarii in timpul lui Alexandru Ioan Cuza, vedere panoramica a orasului Bucuresti din Dealul Spirii (1870) si Turnul Coltei, cromolitografii reprezentand Carele Simbolice de la serbarea incoronarii regelui Carol I si a reginei Elisabeta din 1881.

Vernisajul va fi insotit de  un ceremonial militar din perioada Razboiului de Independenta – 1877 (darea onorului, schimbarea garzii), sustinut de Asociatia 6 Dorobanti, condusa de domnul dr. Adrian Silvan Ionescu. Tot in cadrul vernisajului va fi prezentata moneta aniversara din argint cu efigia lui Carol Popp de Szathmari, batuta de Banca Nationala a Romaniei, cu ocazia implinirii a 200 de ani de la nasterea artistului.

Expozitia va fi deschisa publicului in perioada 10 mai – 10 august 2012, si va putea fi vizitata de marti pana duminica intre orele 9.30 – 17.30. Expozitia beneficiaza si de un catalog color, care va putea fi achizitionat de catre public, de la magazinul de prezentare al muzeului, deschis intre orele 9.30 – 17.30.

Articole similare

INGENO… un nou concept de shopping online orientat spre Customer Care

casamea.ro

2 greșeli comune care se regăsesc în rutina de îngrijire zilnică a feței

comunicat de presa

Ce gustări preferă copiii când sunt la școală și care sunt cele pe care le consumă acasă?

comunicat de presa

Lasă un comentariu