Image default
LifeStyle

Expozitia „Boierul Pallady in vizita la Muzeul National Cotroceni”

Bogata sa colectie este, in egala masura, atat factor educational cat si constientizator asupra valorilor autentice ale acestui popor. Expozitia „Boierul Pallady in vizita la Muzeul National Cotroceni” a adus in prim-plan opera unui artist unic, intr-o nobila viziune scenografica.  

Spatiile medievale ale Muzeului National Cotroceni sunt o adevarata alveola de arta, un loc in care se desfasoara evenimente de prim rang de natura culturala. Destinatia actuala construieste un arc peste timp ce uneste emotionanta mostenire istorica si ritmurile contemporane ale unei capitale europene.

Evenimenul dedicat lui Theodor Pallady evidentiaza atat originea sa nobila cat si talentul sau de exceptie, o personalitate unica reflectata in arta. Despre acest eveniment, doamna director Adina Rentea ne-a relatat: „Deschisa cu ocazia Zilelor Patrimoniului, care in acest an au avut ca tematica „Rolul Patrimoniului Cultural in viata comunitatii locale”, expozitia „Boierul Pallady in vizita la Muzeul National Cotroceni” prilejuieste intalnirea cu opera unuia dintre cei mai reprezentativi artisti moderni, ce si-a pastrat in toata cariera ambitia de a fi un „pictor din toate timpurile”.

Aristocrat, atat la propriu, cat si la figurat, Pallady provine dintr-o familie de boieri moldoveni, inrudindu-se dupa mama cu glorioasa spita a domnitorilor Serban Cantacuzino si Constantin Brancoveanu.

Studiaza la „Scoala de Arte Frumoase” de la Paris si lucreaza sub indrumarea unor pictori celebri ca Pierre de Chavannes sau Gustave Moreau. Acesta din urma este cunoscut a fi unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai simbolismului in pictura, prin atelierul caruia au trecut, pe langa Pallady, Henri Matisse, Georges Rouault sau Albert Marquet.

Aspiratia lui catre o arhitectura simpla, liniara, a proportiilor, pune in evidenta orientarea catre compozitia clasica.

In anul 2007, devine rasfatatul colectionarilor, asa cum si-a dorit toata viata, ocupand primul loc in topul vanzarilor de pe piata de arta romaneasca.

Colectia Theodor Pallady, care apartine Muzeului de Arta Craiova si face obiectul expozitiei de la Muzeul National Cotroceni, cuprinde 26 de tablouri, de la inceputurile picturii marelui artist 1904, Paris – „Pod peste Sena”, „Podul artelor”, pana la ultima parte a creatiei acestuia „Casa de la Bucium” sau „Peisaj din Iasul de altadata”.

Nu lipsesc temele majore ale picturii lui Pallady: compozitiile cu nuduri din interior si naturile statice.

Prezentarea operelor celor mai importanti artisti romani reprezinta un segment important in activitatea Muzeului National Cotroceni.

Prin aceasta expozitie, ne-am propus readucerea in memoria publicului a operei unui pictor considerat cel mai intelectual dintre plasticienii romani”.

Multumim doamnei directoare a Muzeului National Cotroceni, Adina Rentea, pentru realizarea acestui material!

Articole similare

Începe a treia etapă a Festivalului ”Teatru, stradă și copil”, la Teatrul Țăndărica

comunicat de presa

Curiozitati si obiecte de colectie ale Epocii de Aur

comunicat de presa

Cum sa alegi gelul intim potrivit pentru tine

casamea.ro

Lasă un comentariu