Image default
Legislatie Solutii Constructive

Euro, la noi niveluri record

Cursul pe care l-a anuntat BNR a fost de 4,4265 lei/euro. De la aceasta cotatie a pornit astazi si piata valutara, dar sub amenintarea unei interventii in forta a Bancii Nationale, in cazul in care cursul va depasi 4.46 lei/euro.

Deprecierea leului fata de moneda europeana poate fi tinuta sub control. Aceasta este premisa de la care pleaca premierul Victor Ponta, in urma unei discutii pe care a purtat-o cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Desigur, o asemenea echilibrare a cursului se poate face doar prin interventia puternica a Bancii Nationale, care a luat deja in calcul impactul economic al unei asemenea miscari.

„Punctul de vedere al guvernatorului este ca aceasta situatie poate fi tinuta sub control si ca fluctuatia nu va influenta major pietele financiare. Banca Nationala era pregatita pentru acest fenomen. Mai este un fenomen pe care nu putem sa-l controlam in niciun fel, dar putem sa-i prevenim efectele, si anume Grecia: bancile grecesti au o participare pe piata romaneasca foarte importanta”, a spus Victor Ponta.

Premierul a subliniat si faptul ca guvernatorul BNR si ministrul Finantelor sunt atenti la orice semnal vine din Grecia, ba chiar ca au o strategie si lucreaza la a tempera sau preveni, pe cat posibil, efectele negative pe care situatia din Grecia le poate avea asupra Romaniei.

Problemele politice din Romania, cea mai mare slabiciune pentru evolutia cursului de schimb

Dincolo de perspectiva premierului Ponta, exista viziunea celor care lucreaza in fiecare zi cu tranzactii pe piata valutara. Ei sunt de parere ca nu contextul economic mondial este cea mai mare problema a monedei nationale, ci chiar instabilitatea din tara. Pe toate planurile.

„Contextul extern este, desigur, nefavorabil leului, insa nu cred ca acesta este determinant pentru dinamica curenta. Am vazut o inrautatire a contextului extern, poate chiar mai puternica, in a doua jumatate a anului trecut, iar in acea perioada leul a fost ceva mai stabil”, spune Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

„Schimbarile politice frecvente de la inceputul acestui an, fluxurile reduse de capitaluri externe private, in contextul crizei datoriilor suverane din Zona euro si rezultatele inca modeste in accesarea fondurilor europene sunt principalii factori care explica deprecierea leului cu 2,4% din luna ianuarie pana in prezent”, completeaza analistul BCR, Eugen Șinca.

Astfel, Romania ar trebui sa isi faca o serie de prioritati pentru perioada urmatoare, spun analistii. Mai intai trebuie rezolvate problemele locale si apoi se pot gasi solutii pentru cele internationale. Dar mentinerea stabilitatii politice, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene structurale si transmiterea unui mesaj coerent pietelor globale, inclusiv prin intermediul acordului cu FMI si UE, sunt cruciale pentru sanatatea monedei nationale.

Fara interventia BNR, cursul va ajunge la 4,5 lei/euro pana miercuri

Dealerii sunt de parere ca, daca Banca Centrala nu va interveni, cursul ar putea depasi in numai doua sedinte nivelul de 4,5 lei/euro pe piata interbancara. Cererea pentru euro este ridicata si vine atat din partea investitorilor straini, cat si a bancilor locale.

„Este posibil insa ca deprecierea curenta sa se incheie printr-o interventie agresiva, care sa le aminteasca inca o data participantilor la piata de forta pe care o poate avea banca centrala in aceasta piata de dimensiuni relativ reduse. O asemenea miscare este probabila, avand in vedere ca temperarea deprecierii, cu scopul sustinerii stabilitatii financiare, care a parut ca a fost implementata in ultimii ani, pare si mai potrivita in prezent”, a incheiat oficialul ING, Vlad Muscalu.

Ultima data cand BNR  intervenit direct pe piata interbancara, a fost in ultimul trimestru al lui 2008. Explicatia oficiala pentru acest gest a fost un atac puternic asupra leului, pe fondul turbulentelor cauzate de caderea crizei financiare internationale. La momentul respectiv, BNR a vandut direct aproximativ 40 milioane euro, pentru a echilibra piata.

sursa: imopedia.ro

Articole similare

Cum să îţi amenajezi propria oază de relaxare

casamea.ro

Proiect de casa: P + E

casamea.ro

Hidroizolatii Conduraru – de 15 ani in slujba oamenilor inteligenti

casamea.ro

Lasă un comentariu