Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Energia solara, o energie nepoluanta

Soarele reprezinta singura sursa de energie capabila sa intretina viata pe Pamant. Aceasta ajunge pe Terra sub forma de radiatii solare, care pot fi captate si transformate in alte forme de energie: electrica, mecanica sau termica.

Practic, soarele reprezinta o sursa imensa de energie, estimandu-se o durata a existentei radiatiei solare de inca aproximativ patru sau cinci miliarde de ani. Principalele moduri de utilizare a energiei solare sunt: producerea de energie termica (incalzirea apei, a locuintelor, a serelor etc.) si producerea de energie electrica prin intermediul celulei fotovoltaice.

De ce energie solara?

In primul rand, energia solara este inepuizabila si ecologica. Captarea acestei energii nu este poluanta si nu are efecte nocive asupra atmosferei. Apoi, in conditiile in care degradarea planetei atinge un nivel foarte ridicat, aceasta solutie a inceput sa fie luata in calcul de un numar cat mai mare de oameni.

Totusi, utilizarea pe scara larga a energiei solare este restrictionata din mai multe cauze. In primul rand, tehnologia de captare a razelor solare este costisitoare inca. Pretul producerii unui Watt prin intermediul celulelor fotovoltaice este de cel putin cinci ori mai mare decat cel al producerii sale in termocentrale. Investitia initiala intr-un sistem de producere a energiei prin captarea razelor solare este mare, chiar daca in timp se produce amortizarea acesteia, sistemele fiind in general fiabile si putand functiona pana la 25 de ani cu costuri mici de intretinere.

Un mare dezavantaj este dat de faptul ca energia solara este dependenta de razele soarelui, altfel spus de cantitatea de radiatii solare care ajung pe pamant. Aceasta variaza in functie de ora, de perioada anului si de conditiile atmosferice. Apoi, randamentul sistemelor solare depinde in mare masura de unghiul sub care cade raza de soare pe panoul solar, asadar de pozitia pe glob.

Articole similare

Parter, 97 mp

casamea.ro

A fost lansata usa de garaj care produce energie

Costel Popa

Modificari ulterioare avizarii proiectului

Anca Ghiorghiu

Lasă un comentariu