Image default
Legislatie Solutii Constructive

Elvetia – tara care sfideaza criza si in imobiliare

Pentru ca si piata rezidentiala din aceasta tara este considerata un plasament sigur, guvernantii au stabilit restrictii pentru investitorii straini.

Tara bancilor si a bancherilor nu isi dezminte renumele. Rodeste tot ce este „sadit” aici, fie ca este in bani sau in proprietati. In prima parte din 2011, pretul apartamentelor a crescut cu 5,08%, iar al caselor individuale cu 4,37%, potrivit unui studiu al Global Property. In total, din 2001, pretul mediu al apartamentelor a crescut cu 53,6%, iar al caselor cu 35,9%.

Chiar daca in 2008 si in 2009 tara a fost oficial in recensiune, piata imobiliara nu a avut de suferit.

 Locuinte cu portia pentru cetatenii straini

Atât de multi straini isi doresc sa cumpere case in Elvetia, incât exista liste de asteptare. Statul elvetian, prin Ministerul de Justitie acorda un numar limitat de permise de cumparat locuinte, de catre straini (circa 1.500 permise pe an).

In afara de acest permis, mai trebuie trecut un hop -cel au autorizarii dreptului de proprietate, de catre autoritatea locala. Fiecare canton, din cele 26 de cantoane are propriile reguli si restrictii pentru unele tipuri de proprietati, cele mai liberale fiind cele din zona franceza a Alpilor. In orasele mari insa regulile sunt dure.

Si chiar daca reusesti sa cumperi o locuinta in aceasta tara, nu o poti inchiria, ci doar folosi pentru familia ta.

Inchirierea de locuinte detinute de straini este interzisa prin lege, existând doar anumite exceptii, lasate la latitudinea autoritatilor locale. Astfel, in anumite zone poti obtine un aviz de la primarie, care este libera sa jongleze cu stocul de locuinte scoase pe piata si cu tarifele maxime de inchiriere. Piata locala este reglementata astfel fie prin interzicerea maririi numarului de proprietari speculanti, fie prin plafonarea chiriilor practicate pe piata.

In plus trebuie avut in vedere ca taxele pe chirii sunt foarte mari in aceasta tara: de circa 50% (intre 48% si 54%, in functie de venituri).

Daca primesti insa cetatenia acestei tari nu ai nici o restrictie privind achizitionarea unei proprietati. Acesta este si unul din motivele pentru care numarul strainilor care au cerut cetatenie in Elvetia a crescut constant. Numai in 2009 au fost rezolvate pozitiv solicitarile a 60.000 straini care doreau cetatenia elvetiana.

Asa s-a ajuns ca astazi unul din cinci cetateni ai acestei tari sa fie un elvetian cu dubla cetatenie.

Sursa: romanialibera.ro

Articole similare

Casuta ca in povesti: P, 28 de mp

Elena Virlan

Noi utilaje Cat® debuteaza la Intermat 2012

revista de Unelte si Echipamente

Proiect de casa 20102011

RL online

Lasă un comentariu