Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

Elementul de design care poate transforma o casă în stil Victorian

Stilul Victorian, denumit astfel după regina Victoria a Angliei, a fost popular din secolul al XIX-lea pana în secolul al XX-lea. Este caracterizat prin culori puternice, lux şi strălucire, iar elementele care îl definesc sunt desprinse din stilurile gotic, neo-baroc, egiptean şi oriental.

Casele decorate astfel reprezintă eleganţa şi rafinamentul britanic, însă odată cu trecerea timpului stilul Victorian a fost regândit şi adaptat necesităţilor societatii. Din punct de vedere cromatic, acest stil este caracterizat de mixuri între tonurile întunecate de roşu, albastru, verde, și cele strălucitoare de auriu.

Placarea pereţilor camerelor cu lemn, dar şi tapetul textil cu motive complexe, inspirate din natură, sau chiar picturile murale cu astfel de modele sunt specifice acestui stil. Pentru mobilier este utilizat lemnul masiv, mesele au blaturile din marmură, scaunele au spătare ovale, iar şemineele cu detalii din fier forjat parcă îndeamnă la relaxare.

Petru că stilul Victorian este destul de încărcat, este indicat să apelezi la sfaturile unui designer de interior dacă vrei să îl folosești în casa ta și să îi imprimi totodată aspect contemporan.

Dar înainte de a lua o decizie în acest sens, iată o idee de amenajare excelentă, care vine din partea unui studio de arhitectură canadian, numit +tongtong. Designerii au reamenajat o casă în stil victorian din Toronto, oferindu-i aspect contemporan și păstrând totodată o parte din elementele tradiționale originale ale construcției.

Numit Zn House, proiectul cu trei etaje este dominat de nuanțe terne la exterior, în special de tonuri de gri, iar interiorul impresionează cu elemente de decor contrastante. Dintre culorile închise care domină interiorul se ivesc accente de culoare și detalii metalice. 

Designerii au inclus o fereastră triunghiulară la ultimul etaj, care a devenit punctul de atracție al casei. Forma ferestrei generoase o respectă pe cea a acoperișului și dispune de oblon triunghiular cu rolul de a asigura intimitatea când este nevoie. Mobilierul alb din încăperea care găzduiește această fereastră contrastează cu pardoseala neagră, decorată în ton cu fațada din cărămidă a casei. 

Bucătăria deschisă de la parter continuă decorul tern, fiind compusă din mobilier în nuanțe gri și alb cu accente metalice, amplasate pe pardoseală neagră. Lumina naturală pătrunde și aici, reflectându-se asupra unei instalații de zinc de pe tavan. Designerii au adăugat o fereastră orizontală deasupra aragazului. 

Primul etaj poate fi accesat cu ajutorul unor scări deschise, fără balustradă, iar acolo se află dormitorul principal și un balcon generos.

Inspirați de stilul de viață rural și de perioada din care datează casa construită în stil Victorian, designerii au vrut să lase loc luminii naturale în interior și au creat numeroase opțiuni pentru ca aceasta să străbată din plin locuința. 

Au fost folosite corpuri de iluminat în stil industrial, pereții albi au fost redecorati cu forme geometrice, iar lemnul natural cu diferite nuanțe se regăsește atât în piesele de mobilier cât și în tocurile ferestrelor sau ale ușilor. 

Mobila gri se regăsește și în baie, unde există o oglindă supradimensionată și faianță de tip mozaic, iar carpeta cu design animal print este compusă din tonuri de gri cu alb.

În curtea casei este amenajat un spațiu de joacă pentru copii și există spații de relaxare amenajate în stiluri diferite. 

Această casă a fost premiată anul trecut, în cadrul evenimentulu Best of Year Awards al revistei Interior Design, la categoria Case Mici.

Surse foto:

http://www.contemporist.com/

https://www.dezeen.com/

http://www.mymodernmet.com/

Articole similare

În Braşov: vilă modernă achiziţionată la cheie

casamea.ro

Amenajarea unui loft din podul unei case vechi

casamea.ro

Eleganta si confort intr-un duplex scandinav

casamea.ro

Lasă un comentariu