Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Elemente şi tehnici tradiţionale româneşti folosite la casele moderne

Casele tradiţionale româneşti sunt apreciate nu doar pentru arhitectura lor şi detaliile stilistice, ci şi pentru materialele naturale utilizate şi tehnicile de construire.

La construirea caselor, strămoşii noştri foloseau materiale naturale locale şi tehnici de lucru care sunt la fel de eficiente şi astăzi. Aceste tehnici transmise din tată în fiu reprezintă repere viabile pentru ridicarea de case noi, mai ales dacă e vorba de locuinţe ecologice.

Casele tradiţionale sunt asociate adesea cu locuinţele ecologice deoarece “respiră”, iar solutiile privind volumetria, structura şi compartimentarea sunt rezultatul experienţei multor generaţii de meşteri iscusiţi.

Păstrând elementele fundamentale şi tehnicile caselor tradiţionale pot rezulta proiecte economice. Cu alte cuvinte, conceptia caselor tradiţionale se pretează la adoptarea de soluţii deosebit de moderne şi eficiente.

Tehnicile constructive privesc diferite metode de utilizare a lemnului, plecând de la ziduri realizate cu grinzi şi şarpantă din lemn – un sistem mixt de cadre din lemn umplute cu argilă. De-a lungul timpului, structurile portante din lemn au început să fie umplute cu structură de fundaţie şi pereţi portanţi din cărămidă amestecată cu paie. Structura este tipic de şură, iar volumul, mare, obţinut prin înclinatii de minimum 55 de grade.

Structura pereţilor şi tamponul termic realizat prin acoperişul înclinat conduc la un bun coeficient de izolare termică a caselor, un aspect important ce nu este de ignorat. În plus, acoperişul înclinat reprezintă o soluţie care aduce şi alte avantaje: spaţiul poate fi folosit pentru locuit (spaţiul de la mansardă) sau utilizat pentru depozitare. Nu putem trece cu vederea nici frumuseţea lucarnelor tradiţionale sau al ferestrelor moderne de mansardă.

Soluţia pentru acoperiş este cea a ţiglelor ceramice care prezintă un grad înalt de durabilitate: sunt acoperişuri care încă rezistă, deşi au o vechime de peste 100 de ani. Patina timpului nu face decât să lea dea încă un plus de eleganţă.

Această ţiglă se fabrica în diverse zone din România (de exemplu, Jimbolia). Aşadar, multe case de pe o zonă deosebit de întinsă (inclusiv în ţările vecine) au adoptat acest tip de acoperiş. La fel de important este faptul că această ţiglă se poate refolosi.

Sursa foto:

Facebook

www.home-made.ro

www.austrocasa.ro

Articole similare

Cum construim corect o scafa din gips-carton

Constantin Stefan

Criterii de eligibilitate – anexa 2

revista Planul Casei Mele

Lipirea necorespunzatoare a parchetului poate provoca neplaceri! Afla cum sa le eviti!

RL online

Lasă un comentariu