Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

Duplex, solutia pentru un buget redus

Pe langa injumatatirea costului de achizitie a terenului, se reduc totodata si cheltuielile de constructie.

O casa cuplata reprezinta o locuinta construita pe aceasi fundatie cu una identica, alipite printr-un perete de tip calcan. Aceasta alipire se poate face prin transformarea peretului dintre case in perete comun sau prin pereti individuali cu un rost despartitor de cel putin 10 cm. Avantajele pe care le ofera o astfel de constructie sunt in primul rand de ordin financiar, bugetul necesar fiind considerabil redus incepand de la achizitia terenului, pana la proiectare si constructia casei.

In acest sens se pare ca a gandit si Dan Margineanu, proprietarul unei astfel de case , construita intr-o zona din apropierea Bucurestiului. „Totul a inceput in 2008, cand impreuna cu sotia am hotarat sa ne mutam la curte. Ne saturasem de toate inconvenientele pe care le-am avut locuind intr-un aparament la bloc. Am simtit nevoia de mai mult spatiu. Inca de la inceput ne-am dorit o casa care sa nu fie mare, insa suficienta pentru nevoile noastre, mai ales ca bugetul de care dispuneam la momentul respectiv era destul de redus”.

Solutia pentru familia Margineanu se pare ca a fost casa cuplata,

Ideea a fost una simpla: “construim jumatate din locuinta, o vindem, iar cu investia astfel recuperata terminam si cealalta jumatate in care vom locui”. Dupa o atenta prospectare a pietei proprietarul a luat legatura cu arhitecta Alexandra Antohi, iar impreuna au inceput sa dea contur proiectului care s-a materializat in locuinta pe care o putem vedea in prezent. „Ne-am cunoscut in cadrul unui targ de case, unde am inceput sa discutam despre ceea ce inseamna o casa cuplata si care sunt avantajele acesteia. Se pare ca acest concept a reprezentat solutia convenabila pentru aceasta familie, pretandu-se atat suprafetei de teren pe care deja o achizitionasera, cat si bugetului de care dispuneau” ne spune arhitecta, Alexandra Antohi.

Constructia casei s-a realizat in regie proprie, pentru a reduce cat mai mult din cheltuieli. Initial ridicarea celor doua case s-a facut in paralel pana la stadiul de rosu, dupa care partea care a fost vanduta a fost finisata la exterior.

Intreag imobilul are o suprafata de 400 de mp, amprenta la sol fiind de 160 mp construiti. Fiecare locuinta este dispusa pe parter, etaj si mansarda. La parter se afla bucataria, un open space cu spatiu de living si dining, baie si camera tehnica, trei dormitoare la etaj cu baile aferente, iar la mansarda este amenajata o terasa comuna, generoasa ca spatiu, unde se poate face plaja sau se pot petrece momente placute de relaxare. Aceasta este despartita printr-un gardulet din lemn pentru a asigura intimitatea necesara.

Rezolvarea spatiilor comune a venit prin despartirea acestora cu un gard din lemn

Structura casei s-a facut pe cadre din beton armat, cu stalpi si grinzi, iar peretii au fost realizati din caramida plina. O atentie deosebita din punct de vedere arhitectural, a necesitat spatiile comune, tinand cont de faptul ca in cazul unei case cuplate acestea se impart intre locatari. „Rezolvarea spatiilor comune a venit prin despartirea acestora cu un gard din lemn, dublat de un gard viu. Am renuntat la ideea de a separa curtea cu un gard inalt din beton, din cauza aspectului inestetic. Am incercat sa facem o separare vizuala, care sa fie si placuta ochiului in acelasi timp” ne spune Alexandra Antohi.

Bugetul alocat pana in prezent de propietar pentru ridicarea celor doua case a fost de aproximativ 65.000 de euro, la care se mai adauga costurile de achizitie si de amenajare a terenului. Cu toate acestea, o buna parte din investitie a fost recuperata, una dintre locuinte fiind deja vanduta. „Acum ca am recuperat o parte din banii cheltuiti, vrem ca pana in vara acestui an sa ajungem la finisaje, iar pana in toamna sa ne mutam in casa noua” marturiseste propietarul.+

Articol publicat in numarul din martie al revistei Planul Casei Mele

Articole similare

Baile mici sunt acum mai mari!

Elena Virlan

10 Decembrie – 11 Ianuarie ~ Revista de unelte si echipamente

RL online

Ce pasi trebuie sa urmezi daca vrei sa ai o casa mai vesela si mai primitoare

casamea.ro

Lasă un comentariu