Image default
Amenajare gradina Amenajari Exterioare

Dulce si ispititor: fructe in ghivece

Din binecunoscutele si indragitele specii s-au creat niste subspecii ameliorate care se pot cultiva in ghivece si au o statura mica. Dezvoltarea acestora este mai lenta si nu se ramifica la fel de mult ca si fratii lor naturali. Totusi ne putem astepta ca inaltimea lor sa depaseasca 2m.

Exista cel putin 4 specii de pomi ce pot fi cultivati in ghivece, si anume:

1.      Prunul

Pentru cultivarea pe balcon este bine sa alegeti doar specii autogame. Primavara, odata cu taierea dinaintea inmuguririi, viitoarea coroana nu trebuie sa fie mult prea deasa. De asemenea, este bine de stiut ca partile umbrite se dezvolta mai greu si sunt mai predispuse bolilor.

2.     Visinul

Chiar si pe o terasa semi-umbroasa, acesta creste frumos. Si in cazul visinului este important sa alegem un soi autogam. Visinul produce muguri florali si roade pe crengute de un an. De aceea, toamna, crengile trecute se vor taia pana la noua ramificatie.

3.     Caisul

Primavara, pomisorul in floare ofera o priveliste deosebit de frumoasa. In caz de pericol de inghet nocturn, pomisorul se acopera cu un material textil, cu hartie sau se transfera in interior. Primavara sa nu uitati de taierea de rarire a coroanei.

4.     Piersicul

Acest pom iubeste locurile insorite. Pe timpul iernii, pomisorii se tin in locuri reci, dar ferite de inghet. Primavara, crengile care au rodit in sezonul trecut se taie. O particularitate a piersicilor este faptul ca produc atat crengi roditoare, cat si neroditoare.

Din pacate, pomi pitici care sa aiba fructe mari, nu exista. Insa, gustul fructelor poate fi perfect chiar daca marimea lor nu o atinge pe cea a „fratilor”din gradina in aer liber.

Articol preluat din cartea „Gradina din balcon”, Editura Casa. Pentru mai multe carti despre casa si gradina intrati aici.

Articole similare

Valoarea pH-ului sau reactia chimica a solului

RL online

Azaleea – o floare spectaculoasa

revista Domus Util

4 sfaturi utile pentru a proteja plantele în sezonul rece

Oana Voicu

Lasă un comentariu