Image default
Home

Dulap incastrat obtinut din doua usi vechi si cateva elemente noi

Un timp, am fost multumit de rezultat, insa, odata cu renovarea casei, mi-a venit o alta idee.

Despre ce este vorba?

Acum cativa ani, livingul de la mansarda avea un aer usor oriental, iar lemnul proaspat lacuit era pe placul meu. Dar acum un an, am vrut sa imprim interiorului un aer provensal, iar inspiratia m-a venit atunci cand un prieten m-a sunat si m-a intrebat daca nu vreau doua usi vechi de la casa pe care tocmai o renova. M-am dus sa le vad si mi-au placut, desi pareau intr-o stare jalnica. La un studiu mai atent, am descoperit ca erau zdravene, lemnul era neputrezit si aveau doar mici imperfectiuni care se puteau remedia foarte usor. Si nici macar nu voiam ca aceste usi sa fie perfecte, pentru ca in living aveam sa aduc si alte obiecte vechi restaurate.

Astfel, dulapul meu – care sustine de fapt sarpanta – avea sa capete o alta fata, inspirata de mobilierul frantuzesc provensal, iar odata cu el, intreg livingul. Vedeti alaturi cum am facut.

Materiale necesare: 

– doua usi vechi
– chit pentru lemn
– o cutie de solutie anti-cari
– cateva placi din pin
– cateva sipci decorative
– placaj din lemn
– doua balamale-panglica
– o cutie cu vopsea verde-oliv, pe baza de apa
– o pensula si un trafalet de mici dimensiuni
– smirghel
– cateva holtzsuruburi mici si cateva tinte
– manere decorative din ceramica alba si alama

Etape de lucru

1. Mai intai am scos geamurile, am eliminat cuisoarele care le tineau si am curatat bine chitul intarit. Am adus aproape cateva bucati de placaj din lemn ce aveau sa ia locul geamurilor, caci nu voiam sa se vada ce am in dulap.

De asemenea, am taiat cele doua usi astfel incat sa rezulte doua foi mai mari si doua mai mici, patrate.

2. Folosind un pistol cu aer cald, o racleta, dar si smirghel, am curatat bine vopseaua cea veche, pe baza de ulei. Am astupat neregularitatile cu chit special pentru lemn si am lasat usile sa se usuce bine. Dupa intarirea chitului, am revenit cu smirghelul acolo unde mai era necesar. Apoi am tratat suprafetele celor patru usi cu solutie anti-cari.

3. A venit randul materialelor noi sa intre in scena. Pentru ca usile sa se poata inchide, am facut un fel de toc, pe care urma sa le prind in balamale. Si, pentru ca dulapul trebuia sa aiba si o terminatie in partea superioara, am alcatuit o cornisa din sipci decorative de diverse dimensiuni si modele.

4. Am taiat bucatile de placaj pentru fiecare ochi al usii, le-am vopsit, apoi le-am lasat sa se usuce si le-am montat pe fiecare la locul sau, folosind tinte. Am dat vreo trei straturi de vopsea, pentru ca lemnul era proaspat. Motivul pentru care le-am vopsit inainte este ca, in cazul in care placajul ar lucra in timp, sa nu apara portiuni nevopsite.

5. Apoi, folosind un trafalet de mici dimensiuni, am vopsit usile cu verde-oliv. Prefer vopseaua pe baza de apa, deoarece se usuca repede si nu are niciun fel de miros care sa deranjeze.

Lemnul absoarbe vopseaua, asa ca nu te baza pe faptul ca primul strat va fi si ultimul! Trebuie aplicate cel putin doua straturi; lasa sa se usuce bine intre operatiuni.

6. Dupa ce vopseaua s-a uscat, am montat balamalele pe usi, folosind holtzsuruburi noi, iar apoi am prins usile de toc. Efectul de dulap era acum complet!

Am ales doua manere delicate, potrivite cu ce urma sa mai aduc in camera; am preferat manere din alama, cu centrul din ceramica antichizata, care simuleaza niste fisuri pe toata suprafata.

Transformare propusa de arh. Mugur KREISS ([email protected], www.mkdesign.ro)

Articole similare

YORK by Rodolfo Dordoni

comunicat de presa

Eclectic Interior Style for Summer 2016 by Christian Lacroix

casamea.ro

Cum sa alegi perdelele potrivite pentru casa ta

Simona Gheorghe

Lasă un comentariu