Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

Din dragoste pentru arhitectura traditionala

La intrarea in localitatea suceveana Gura Humorului, urcand pe un drum ingust si intortocheat, prin padure, ajungi la o casa a carei silueta se intrezareste de jos, de pe strada principala, si care atrage atentia imediat prin stilul curat si inconfundabil cu puternic parfum bucovinean.

Am fost cuceriti de modul in care proprietarii au reusit sa pastreze – in cazul unei case nou con- struite – elementele arhitecturale traditionale, specifice zonei.

Din dragoste pentru cultura locala si pentru casele bunicilor, au ales, cu toate riscurile de rigoare, sa pastreze intacta traditia, optand pentru pereti trainici, sindrila si tencuiala decorativa realizata dupa tehnici stravechi. Rezultatul este unul care re- useste sa ii impresioneze pe toti turistii care ajung in zona. Asa se face ca proprietarii s-au obisnuit deja cu oaspetii mai mult sau mai putin poftiti care urca pana la proprietatea lor in cautarea unei pensiuni cochete sau doar pentru a le admira opera arhitecturala.

Povestea acestei case a inceput in 2009, cand doi frati care dispuneau de un teren de peste 6 hectare s-au decis sa isi construiasca doua case retrase, pe versan- tul muntelui. “Administram o firma de constructii, asa ca am avut la dispozitie o echipa de profesionisti si un parc de utilaje generos pe care le-am utilizat pentru a finaliza casa intr-un timp record. Asa se face ca au trecut mai putin de sapte luni de la primul fir al ierbii si pana in momentul in care m-am mutat aici impreuna cu familia”, a povestit proprietarul.

Spre deosebire de fratele sau, care a ales sa creeze un mix intre traditie si contemporan, el a dorit sa respecte intocmai tehnicile de constructie din batrani.

Desi cunostea toate dezavantajele, proprietarul a invelit casa cu sindrila din lemn, un material costisitor si extrem de dificil de intretinut in timp. „Pentru a rezista, sindrila trebuie pacurita o data la trei ani. Este o operatiune extrem de migaloasa, iar timp de cateva luni dupa aceea pacura care se scurge de pe acoperis, dupa fiecare ploaie, murdareste totul in jur. Cei care isi doresc acoperis din sindrila trebuie sa mai ia in calcul si faptul ca, in momentul de fata, au mai ramas foarte putini mesteri priceputi in montarea acestei invelitori”, a mai povestit proprietarul.

In spiritul traditiei a ales sa construiasca lucarne (pentru iluminarea naturala a partii superioare a casei), o prispa si un cuptor din lut, situat intr-o bucatarie taraneasca de vara.

Prispa este un element arhitectonic traditional al casei romanesti. Poate avea o dispunere pe latura principala a casei, dar – mai rar – poate inconjura si casa de jur imprejur. Materialul predilect este lutul, uneori folosindu-se in combinatie cu barne de lemn. Prispa (sau pridvorul) are mai multe functii. Una dintre ele este aceea de a face tranzitia intre spatiul exterior si interiorul cladirii. Daca vreti, din acest punct de vedere ea este un fel de hol, dar unul exterior. Odinioara, aici isi lasau taranii ciubotele si uneltele; toamna depozitau o parte din recolta, iar vara, prispa adapostea multe activitati gospodaresti, pentru ca este un spatiu racoros, luminos si cu aer curat.

Pentru terasarea suprafetei pe care a fost construita fundatia casei a fost adusa o cantitate mare de piatra, de circa 1.000 mc. Asa se face ca, in prezent, terenul este cu doi metri mai inalt decat in momentul inceperii lucrarilor.

Prispa este dispusa intotdeauna pe latura adapostita a casei. Ea trebuie ferita de vanturile taioase ale iernii, care ar umple-o cu zapada. In casa se intra trecand intai prin pridvor, fiind contraindicat ca tocmai usa sa fie pusa in bataia vantului.

Material realizat cu sprijinul SC Beton Bucovina SRL

Telefon: 0745.639.091 SC Achaia SRL Telefon: 0744.540.626

Articole similare

O casa in al noualea cer

Olivia Vereha

Trucuri pentru mai mult spatiu

casamea.ro

Accente mov pentru bucatarii cu atitudine

Catalina Coca

Lasă un comentariu