Image default
Legislatie Solutii Constructive

Din 2020, toate casele noi vor fi case “verzi”

Consumarea energiei din combustibili fosili se va intampla in decursul vietii noastre, daca nu implementam din timp masuri pentru a utiliza energie din surse regenerabile, cum ar fi cea solara. Din acest motiv, legislatia europeana, pe care va trebui sa o puna in aplicare si Romania, prevede ca, din anul 2020, toate constructiile noi sa aiba consum aproape zero.

Conform legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, „cladirea cu consum de energie aproape egal cu zero este cladirea cu o performanta energetica foarte ridicata, la care necesarul de energie din surse conventionale este aproape egal cu zero sau este foarte scazut si este acoperit, in cea mai mare masura, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsa la fata locului sau in apropiere”.

Proportia este stabilita de legislatie, iar solutiile tehnice adoptate tin si de restrictiile climatice. Exista doua componente care conditioneaza performanta energetica: configuratia arhitecturala a cladirii si asigurarea necesarului de utilitati energetice.

Aceeasi lege stabileste urmatoarele:

 • Cladirile noi, pentru care receptia la terminarea lucrarilor se efectueaza incepand cu 31 decembrie 2020, vor fi cladiri al caror consum de energie din surse conventionale este aproape egal cu zero;
 • Cladirile noi din proprietatea / administrarea autoritatilor administratiei publice care urmeaza sa fie receptionate dupa 31 decembrie 2018 vor fi cladiri al caror consum de energie din surse conventionale este aproape egal cu zero.

Atentie! Fondul de cladiri deja construit nu scapa de aceste masuri! Actiunile administratiilor urbane de anvelopare a blocurilor de locuinte cu polistiren fac parte din efectele acestei legislatii. In general, pentru scaderea consumului de energie a cladirilor existente, se vizeaza cateva elemente constructive asupra carora se poate interveni in timpul vietii unei constructii:

 • Izolatia acoperisului;
 • Izolatia peretelui;
 • Ferestrele;
 • Ponderea suprafetei vitrate din anvelopa totala a cladirii;
 • Sistem de incalzire;
 • Apa calda menajera;
 • Sistem de ventilatie;
 • Sistemul de racire a spatiului;
 • Tipul de iluminare.

Pentru a nu fi luat prin surprindere de noile masuri, atat de utile pentru sanatatea planetei si, implicit a noastra, incearca sa intervii din timp asupra acelor elemente care pot imbunatati performantele energetice ale casei tale.

De asemenea, daca iti construiesti casa in viitorul apropiat, pregateste-o inca din faza de proiectare pentru a reduce consumul de energie din combustibili fosili. Arhitectul tau va sti despre ce este vorba si, mai mult, va fi incredibil de bucuros sa te ajute in acest sens.

Sursa foto: www.pinterest.com

Articole similare

Proiect de casa

RL online

Bowindow-ul, o fereastra diferita

RL online

Locuinta in Popesti-Leordeni: o investitie facuta in prezent pentru beneficii posibile in viitor

RL online

Lasă un comentariu