Image default
Amenajare bucatarie Practic

Design interior contemporan intr-o constructie din piatra, veche de aproape un mileniu

Nu trebuie sa ai o constructie noua pentru a avea casa pe care ti-o doresti. Cu putina creativitate si mult respect pentru cladirile de patrimoniu, multe spatii pitoresti se pot transforma in locuinte care sa beneficieze atat de confort contemporan, dar si de sarmul vremurilor trecute.

Un minunat exemplu este si aceasta casa din piatra, construita in secolul al XII-lea de calugarii ieronimi din comunitatea spaniola autonoma Extremadura. Ulterior, cladirea a devenit moara de ulei, insa zidurile sale contin transformari arhitecturale realizate in aproape 900 de ani de existenta.

Dupa aproape doua decenii de neglijenta, cladirea a fost restaurata, arhitectura a fost pastrata intacta, insa interiorul a devenit o casa confortabila, rustica si totusi contemporana.

Datorita valorii istorice, nu s-a intervenit asupra arhitecturii, insa atmosfera rece data de peretii de piatra a fost “corectata” prin introducerea lemnului natural, a tesaturilor si a tablourilor colorate, contrastante.

Modificarile aduse structurii sunt lasate la vedere si dau un plus de dramatism intregii constructii. Fierul si otelul au fost utilizate pentru grinzi, stalpi si noile plansee care profita de spatiul inalt al incaperilor.

Mobilierul adus, in schimb, face spatiul sa para aerisit, chiar vesel si deloc incarcat, desi nu reprezinta chiar un ansamblu unitar. Piesele de mobilier vintage si antichitatile (majoritatea din lemn) sunt frumos asortate cu mobilierul cu linii moderne, minimaliste si cu textile simple.

Albul si albastrul, impreuna cu lemnul natural, de esente diferite, deschise spre medii, dau o atmosfera relaxata, de vacanta acestei case destul de apasatoare, ca orice constructie veche din piatra. Din cand in cand, monotonia zidurilor este sparta de tablourile supradimensionate care ori introduc culori noi, pentru contrast, ori genereaza o dinamica subtila, ascunsa parca sub culorile din aceeasi gama cromatica cu zidurile, ori sub aceeasi fragmentare a zidariei.

Articole similare

Open space, practic, colorat si aerisit

Elena Turcu

O bucatarie vintage – cadru de poveste pentru dimineata de Craciun

Ana-Maria Oancea

Doi copii, o singura camera

Anca Ghiorghiu

Lasă un comentariu