Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Descifram limbajul de arhitect: 5 termeni explicati

Toata lumea ti-a zis ca o amenajare reusita are nevoie de un arhitect sau un designer bun si ca un profesionist poate sa inteleaga mult mai bine ce-ti doresti, chiar si atunci cand tie nu iti este foarte clar. Dar viceversa? Oare tu reusesti sa intelegi in totalitate ce iti poveste arhitectul atunci cand discutati despre casa visurilor tale?

Stim ca tie iti este uneori greu sa urmaresti toti termenii arhitecturali, nu e ca si cum mananci „stereotomie” pe paine la micul dejun. Iar arhitectii, oameni creativi pierduti printre idei de amenajare, uita ca nu vorbesc intotdeauna aceeasi limba cu cea a beneficiarilor lor.

Cum lipsa de comunicare este mama tuturor relelor, incercam sa-ti venim in ajutor si sa explicam pe intelesul tuturor cativa termeni din limbajul de arhitectura pe care designerul tau s-ar putea sa-i mentioneze in urmatoarea conversatie.

Stereotomia – un amanunt prin care controlezi detaliile amenajarii tale

Stereotomia se refera la metodele de taiere, fasonare si imbinare ale elementelor unei constructii. Cel mai des vei auzi acest termen in legatura cu dispunerea placilor de gresie si faianta sau a altor tipuri de finisaje care se monteaza sub forma unui puzzle. Un plan de stereotomie de pardoseala, de exemplu, iti va indica punctul de pornire a montajului gresiei si modul de dispunere a placilor, cu detalii care includ inclusiv grosimea rostului si pozitia exacta a acestuia.  

Supanta este un nivel intermediar si partial intr-o incapere cu o inaltime mai mare. De exemplu, intr-un living mai inalt, supanta este acel spatiu deschis, accesibil de obicei printr-o scara, de unde poti vedea livingul de la inaltime. Arhitectura unui astfel de spatiu este spectaculoasa, asa ca nu-ti ignora arhitectul daca il auzi rostind astfel de cuvinte.

Mana curenta? Podest? Doar cateva elemente ale scarilor

Daca tot vorbim de scari, afla ca exista notiunea de mana curenta care este diferita de balustrada. Aceasta este piesa care se monteaza pe balustrada, cea pe care iti sprijini efectiv mana atunci cand urci scarile. Mai mult, portiunea verticala dintre doua scari se numeste podest. Acesta se foloseste ori atunci cand rampa scarii isi schimba directia, ori ca spatiu de odihna intermediar.

Atunci cand se calculeaza nivelul unui etaj, se porneste de la cota ±0,00 m. Aceasta cota este relativa si este un punct de referinta pe care arhitectul decide sa-l ia in momentul in care deseneaza proiectul. De cele mai multe ori, insa, cota 0 absolut se refera la cota de calcare care este cota finita a placii finisate in zona in care intri in casa. Mai concret, cota de calcare poate fi cota la suprafata gresiei din holul de acces.

Da-ne de stire daca am reusit sa-ti inlesnim comunicarea cu arhitectul tau. Termeni arhitecturali neintelesi mai gasim, iar o mana de ajutor nu strica niciodata.

Sursa foto: www.houzz.com

Articole similare

Casa la cheie cu 58.000 euro

revista Planul Casei Mele

Foraje orizontale de subtraversare

revista de Unelte si Echipamente

Chicago Pneumatic isi extinde productia din Europa

revista de Unelte si Echipamente

Lasă un comentariu