Image default
Amenajare gradina Amenajari Exterioare

De unde vine frumusetea unei gradini?

Gradina privita ca organism viu, trebuie construita intotdeauna pornind de la perspectiva nevoilor spatiului, a accesului, a functiunilor, a cromaticii si volumelor avand o premisa sigura constand in concept sau stil.

Dar inainte de orice un spatiu ce se vrea amenajat trebuie inteles, trebuie analizat nu doar ca nevoi climatice si botanice, dar si ca structura volumetrica, vecinatati si intotdeauna in raport cu volumul dominant – casa.

Armonia la care se ajunge urmarind acesti pasi alaturi de un peisagist, se transpune intr-o solutie pentru gradina. O solutie potrivita. Evitand astfel o solutie dorita, impusa dar de multe ori nepotrivita, rezultata dintr-o negociere nereusita intre peisagist si client.

Atunci cand “obiectele au rost” percep un spatiu armonios ca atare dar fara sa sesizezi munca, planificarea din spatele peisajului. Exista uneori solutii de gradini, ce pot fi numite fortate, unde apar conflicte pe care iarasi nu le pot numi dar le simt, ca un disconfort.

Deja privita ca un cliseu, “gradina de vis” este de fapt gradina pe care mi-o doresc. Cum aflu ce-mi dorec in gradina? Informarea privind designul de gradini este o varianta, vizionarea de solutii diferite pentru variate spatii. Cu acest scop prezint o serie de solutii in gradina, foarte diferite compensand astfel linia parca aplatizata a tipurilor de gradini deseori prezentate pe site-uri sau in revistele de specialitate.

De la balconul sau terasa de pe bloc, la o curte de 100 mp sau 2000 mp, este recomandat sa inteleg inainte de toate potentialul acestui spatiu, iar acesta este cu atat mai mare cu cat ma informez mai mult, si cu cat sunt mai deschis la solutii originale.

Odata ce stiu in mare ce-mi doresc in gradina, pot apela la un peisagist pentru a dezvolta un design armonios cu spatiul dat, iar eu stiu ce sa-i cer acceptand in continuare posibilitatea ca se poate mai mult, daca vreau mai mult.

Exista desigur si o varianta destul de sanatoasa, privita cu putina reticenta in cultura noastra, si anume aceea de a ma baza in totalitate pe profesionalismul si experienta unui peisagist pentru a dezvolta un design in gradina, lasandu-l pe el sa decida ce anume este potrivit in gradina si care este calea spre o solutie armonioasa.

Pentru aceasta abordare, in calitate de client vreau sa inteleg solutia, iar asta se poate intampla numai pintr-un discurs coerent al peisagistului si prin argumente solide aduse solutiei alese.

18879-1.jpg Ca peisagist prefer de multe ori sa nu imit natura in forma ei salbatica, in esenta acest act reprezinta  o forma de kitch dar nu acesta este principalul motiv, ci faptul ca cel mai probabil voi da gres in a o imita fidel. Este foarte dificil sa ajung la o forma naturala a unui iaz, de exemplu, atunci cand folosesc materiale plastice, mecanisme si substante chimice. In schimb incerc sa aduc esenta a ceea ce simt in natura aproape de privitor in propria gradina dar in forme diferite, potrivite pentru spatiu, stil etc. Astfel am ales imaginea aceasta, cu o gradina cu vegetatie joasa, simpla ca functiuni, adunata si cu un iaz decorativ si functional frumos ce aduce natura aproape dar fara a pretinde de a o imita. Un spatiu dat naturii va arata natural intotdeauna, dar un spatiu construit de om si dorit natural nu va arata decat fortat. Asadar pot face mai repede un elogiu naturii prin intermediu gradinii decat sa aduc un colt de munte si sa-l trantesc in spatele casei.

18880-2.jpg

Cum poate arata o fantana  sau un iaz clasic –  cu personalitate si original intr-o Romanie in care multe firme de amenajari  sunt innebunite dupa cascadute, pitici si lebede din ipsos la pachet?

Prin design, detalii, exectutie atenta si materiale  alese cat mai bine de peisagist. Nu-i complicat deloc sa ai un iaz sau o fantana daca planifici  un intreg care sa-l inglobeze in mod firesc.

 

18881-3.jpg

 

Zidul de sprijin in gradina, in cazul de fata este un exemplu de eleganta, joc de volume si texturi. Practic peisagistul a gandit o jardiniera ce functioneaza ca o treapta de sprijin ceea ce a permis si plantarea ei, iar banca din piatra ajuta la o compozitie usor romantica.

 

 

 

18882-4.jpg

Deck-ul, pavaj ridicat de exterior din lemn este un element foarte des intalnit in solutiile peisagistilor din occident, nu intotdeauna potrivit, dar corespunzator planificat poate fi un element aparte intr-o gradina. Textura moale a lemnului, aici si cu o dispunere repetitiva in perspectiva catre peisajul indepartat este intrerupta de jocul formelor aproape organize ale mobilierului din metal de gradina. Asadar o terasa de gradina poate la fel de bine deveni un “statement” pentru natural si ecologic totodata pentru design inovativ si simplu.

 18883-5.jpg 

 

 Cate se pot intampla intr-o gradina de 50 mp? destul de multe daca apelezi la ajutorul potrivit, un om cu imaginatie ce poate transpune in realitate ce-si imagineaza, desigur prin functional inainte de toate.

 

 

 Informatii oferite pentru www.casamea.ro de Ing. Peisagist Alexandru Gheorghe

Articole similare

Vrei sa scapi de buruieni? Atunci aceste sfaturi practice te vor ajuta cu siguranta!

casamea.ro

Cata caldura iti trebuie intr-o sera?

Dan Mazilu

Ce bulbi de flori plantam vara in gradina?

RL online

Lasă un comentariu