Image default
Amenajare camera copilului Practic

De ce sunt importante jucariile educative

Jucariile fac parte din viata oricarui copil, fiind mijloacele cu care isi creeaza propriul univers si descopera lumea, precum si modalitatile prin care invata si se dezvolta.

Cu toate acestea, adultii sunt orientati spre cumpararea jucariilor pentru amuzament, menite sa ocupe timpul micutului, ignorand alegerea acelora care au un important rol educativ.

Manipularea jucariilor se numara printre primele activitati pe care le desfasoara un copil. Prin intermediul acestora, el isi formeaza in timp deprinderi, isi dezvolta inteligenta, creativitatea si capacitatea de a lua decizii. Incă de la 12 luni, micuţul isi petrece cea mai mare parte a timpului explorand si manevrand obiecte, folosind toate schemele senzorio-motorii de care dispune: duce obiectele la gura, le agita, le asaza unele peste celelalte sau le deplaseaza.

Astfel, el ajunge sa inteleaga diferitele proprietati ale obiectelor si utilitatea lor. Spre varsta de doi ani, copilul incepe sa utilizeze jucarii pentru construirea sau realizarea anumitor obiecte. De exemplu, el se poate servi de cuburi pentru a construi un turn sau pentru a rezolva un puzzle.

Desi extrem de importante in informarea si formarea copilului, multi parinti aleg doar jucarii care au rolul de a-l tine pe micuţ ocupat, o alternativa la pozitionarea acestuia in fata televizorului pentru a avea cat mai mult timp sa isi desfasoare nestingheriti alte activitati. Este important de stiut ca jucariile sunt de doua tipuri: de amuzament si educative. Acestea din urma pot fi folosite si pentru divertisment, indeplinind insa roluri multiple in pregatirea celui mic.

Jucariile educative nu sunt doar simple jucarii, ci transmit informaţii, ajutandu-i pe copii sa se dezvolte si sa invete anumite notiuni. Rolul lor principal este de a le dezvolta gandirea logica, laterala, de a-i ajuta sa invete lucruri esentiale intr-o anumita etapa de varsta. Asadar, acestea nu sunt gandite si concepute pentru a fi utilizate mult timp. Exista jucarii pentru fiecare stadiu de dezvoltare al copilului, iar cu cat copilul este mai mare, cu atat jucariile destinate lui sunt mai complexe.

Jucariile educative sunt destinate copiilor obisnuiti din familii (incepand cu varsta de noua luni), precum si celor din centrele educative. Deosebit de folositoare sunt acelor copii care prezinta probleme in dezvoltare sau dizabilitati. In acest caz, este necesar ca parintele sa stie sa achizitioneze jucarii concepute special pentru rezolvarea unor deficiente de motilitate sau atentie.

Cu ajutorul acestor jucării se pot face anumite corecţii. De exemplu, cand un copil de varsta foarte mica si-a format cu succes anumite deprinderi, dar prezinta deficiente in formarea altora, acestea se pot remedia utilizand jucării adecvate. Asadar, jucariile educative vin si in sprijinul adultilor care se ocupa de educarea copiilor (de exemplu educatori, invatatori sau tutori).

Citeste si: Ponturi pentru amenajarea si decorarea camerelor pentru copii

Desi jucariile ieftine sunt extrem de atractive si convenabile pentru parintii cu venituri mici, sunt indicate jucariile care ii ofera copilului posibilitatea de a invata lucruri noi, de a-si dezvolta gandirea si multe alte deprinderi, chiar daca asta implica si costuri mai mari.

In categoria jucariilor educative sunt incluse: colectii de jocuri de logica si tactica, jucarii pentru controlul si coordonarea miscarilor (in primii ani de viata), puzzle-uri, seturi de constructii (montare, asamblare), seturi creative pentru desen sau bricolaj. Alaturi de acestea se gasesc accesorii pentru dezvoltarea abilitatilor practice: hartii si cartoane decorative. La fel de importante sunt jucariile pentru coordonarea miscarilor si jocurile de aritmetica simpla. Magazinele de specialitate dispun de o gama larga de jucarii si jocuri abordabile de la varsta de doi-trei ani cu ajutorul carora parintii pot transmite usor copiilor informatii extrem de utile pentru dezvoltarea lor.

 

 

 

Articole similare

Tendinte moderne de amenajare pentru camera copilului

Georgiana Sfarlea

Intre trecut si prezent: bucataria rustica

Catalina Coca

Ne-am dorit o bucatarie vesela

Mihaela Calin

Lasă un comentariu