Image default
Home

De ce sa reconditionam usile vechi?

Dar, asa cum ne-a marturisit si Mihai, proprietarul unui apartament vechi din capitala, valoarea nu se reduce la echivalentul in bani, ci si la incarcatura afectiva a obiectului respectiv.

Mihai a dorit sa pastreze cat mai multe elemente originale din apartamentul bunicilor sai, apartament in care a locuit vreme de peste jumatate de secol familia sa. Usile au intrat in categoria elementelor care au fost pastrate. Deoarece acestea se gaseau intr-o stare foarte buna, cheltuielile cu reconditionarea au fost minime, mult mai mici decat cele solicitate de achizitionarea unora noi.

Apoi, dimensiunile atipice ale usilor ar fi facut imposibila achizitionarea lor din comert. In consecinta, ele trebuiau fabricate pe comanda, ceea ce ar fi condus la cheltuieli mai mari si la intarzierea lucrarilor. 

Etape de lucru:

1. Incalzirea stratului de vopsea

In prima etapa straturile de vopsea au fost usor incalzite cu ajutorul unei flacari. In momentul in care s-au constatat modificari in stratul de vopsea s-a trecut la etapa urmatoare.

2. Eliminarea stratului de vopsea

Imediat ce s-a constatat ca straturile vechi de vopsea s-au inmuiat, s-a trecut inca odata cu flacara peste suprafata respectiva. De aceasta data insa s-a folosit si un spaclu cu care vopseaua a fost desprinsa de lemn. 

3. Slefuirea suprafetei din lemn

Suprafata curatata de vopsea a fost slefuita. A fost folosit glaspapir cu granulatie mica. Cu ajutorul acestuia au fost eliminate si particulele minuscule de vopsea fara ca lemnul sa fie afectat.

4. Chituirea neregularitatilor

Amestecul din chit si intaritor a fost preparat in cantitati mici, deoarece are o perioada de lucru mica. El a fost aplicat cu ajutorul unui spaclu pe fisurile si pe neregularitatile din usa si din toc.

5. Vopsirea

Dupa uscarea grundului s-a trecut la ultima etapa a lucrarii: vopsirea. S-a folosit vopsea alba, speciala pentru suprafetele din lemn, aceasta fiind aplicata in doua straturi.

Articole similare

Tapetul, un finisaj practic si decorativ

Elena Virlan

Parchetul nu trebuie cumparat la intamplare

revista Domus Util

Solutii de reamenajare pentru 2 camere

Constantin Stefan

Lasă un comentariu