Image default
Legislatie Solutii Constructive

Cum vor evolua preturile la locuinte in 2012

Numarul tranzactiilor de locuinte se mentine inca la un nivel scazut, iar volumul tranzactionat, in special la apartamentele noi, este unul mic in comparatie cu perioada 2007-2008. Nu sunt semnale care sa indice ca in acest an vom asista la o redresare a pietei imobiliarelor, spune analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

„Luand in considerare ultimele evolutii economice, si analizand ce s-a intamplat anul trecut, nu putem afirma ca va fi o revenire deosebita pe piata imobiliara. Cat priveste pretul locuintelor pe ansamblu puetm spune ca vom asista la o stagnare, insa nu sunt excluse usoare scaderi ale preturilor de 1-3%. Anul trecut, pe ansamblu, s-a inregistrat o usoara scadere la preturile locuintelor”, a precizat Radu Zilisteanu.

Nu exista statistici cu valoarea reala de tranzactionare

In lipsa unor cifre statistice de ansamblu privind valorile reale de tranzactionare a imobilelor e dificil de facut o prognoza pentru perioada urmatoare, afirma consultantul imobiliar Ion Bejan. Insa, tinand cont de „apetitul investitional” scazut al romanilor, e de asteptat o usoara scadere la pretul apartamentelor.

„Nu vor fi scaderi semnificative, se va mentine un trend usor descrescator.

Pe langa lipsa dorintei romanilor de a investi, in general, discutam si de incertitudinile economice, In anul care a trecut putem spune ca programul Prima Casa a mentinut tranzactiile imobiliare la un nivel acceptabil. Din pacate, nici la ora actuala nu exista o baza statistica cu valorile reale de tranzactionare a imobilelor desi se discuta de acest lucru de ani buni.

In alte tari, precum Polonia, valorile reale de tranzactionare sunt publicate periodic, ceea ce este un instrument de mare ajutor pentru agenti imobiliari, notari etc.”, a mentionat Ion Bejan.

Recuperare dificila

Si in anul 2011, volumul tranzactiilor imobiliare s-a mentinut la un nivel scazut fata de 2008. In 2009, piata tranzactiilor imobiliare era doar de 10% fata de 2008. Valoarea tranzactiilor imobiliare au crescut in 2010 si in 2011, insa au ramas la un nivel mult scazut fata de varful pietei atins in perioada de crestere economica.

Cele mai tranzactionate locuinte au ramas si in 2011 apartamentele din fondul locativ vechi. La apartamente noi, vanzarile au fost de aproape trei ori mai mici decat in 2008.
Pe fondul injumatatirii creditarii si a mediului economic nefavorabil, nu exista perspective de reluare a cresterii de preturi la locuinte, a declarat economistul Bogdan Glavan.

„Cererea de locuinte nu va creste, vom asista cel mult la o stagnare. Exista inca potential de scadere a preturilor la locuinte”, a mai mentionat Bogdan Glavan.

Articole similare

Meva cofreaza Palatul Regal din Mumbai, prima constructie verde a Indiei

revista de Unelte si Echipamente

Locuitorii din marile orase sunt cei mai tentati sa semneze credite pe care nu le pot plati

RL online

Finisaje exterioare spectaculoase

Simona Popa

Lasă un comentariu