Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Cum trebuie curatat caloriferul din fonta

Atentie, un calorifer infundat sau in care circulatia apei se face foarte dificil determina inconveniente nu numai proprietarului, ci si vecinilor conectati la acelasi circuit. De aceea, este necesar sa ne asiguram inainte de venirea iernii ca sistemul de incalzire nu prezinta deficiente, care vor fi mai greu de reparat in sezonul rece.

Probleme privind infundarea caloriferelor

Apa care circula prin instalatia de incalzire este considerata “dura” atunci cand are un continut mare de minerale (saruri de calciu si magneziu), ce se depun in timp pe circuitele caloriferelor. Depunerile sunt cu atat mai mari, cu cat temperatura apei este mai ridicata. Dedurizarea apei se poate face cu ajutorul unor substante chimice, ce limiteaza in buna masura formarea crustei de tartru pe peretii interiori ai caloriferului. In cazul aparitiei acestor depuneri, transferul termic se realizeaza mai greu, iar randamentul caloriferelor scade.

In afara depunerilor calcaroase, apa contine impuritati care se depun sub forma unui mal atat in conductele de tur si retur, cat si in robineti si in calorifer.

Mod de lucru:

–  Caloriferul trebuie demontat si adus intr-un spatiu in care se poate lucra, fara a exista riscul dete­riorarii pardoselii sau a mobilierului. Inainte de demontare, asigu­rati-va ca alimentarea cu apa este inchisa.

–  Pentru indepartarea malului, caloriferul trebuie spalat cu apa curata, in timp ce pentru indepartarea crustei este nevoie de folosirea unor susbstante chimice speciale. Operatia de indepartare a crustei cuprinde faza de dizolvare cu amestecul de acizi si faza de neutralizare a solutiei acide. Solutia pentru eliminarea crustei se prepara dintr-un amestec de acizi anorganici, aditivi inhibitori impotriva coroziunii, agenti de inmuiere si antispuma diluata cu apa. Nu utilizati soda caustica sau alte produse acide, ce pot afecta in timp caloriferul. Folositi doar produse din comert speciale, gata preparate in acest scop, si urmati intocmai instructiunile de utilizare.

Recomandari

Spalarea simpla, doar cu apa, trebuie repetata la fiecare doi ani, in timp ce indepartarea sarurilor este recomandata a se face o data la trei ani. Daca locuiti intr-o zona cu apa bogata in saruri minerale, reduceti intervalul de curatare a calori­ferelor. 

Articole similare

Distante obligatorii intre casa ta si utilitati publice

Dan Mazilu

Proiectarea instalatiei termice

Dan Mazilu

Cum intretinem acoperisul?

Anca Ghiorghiu

Lasă un comentariu