Image default
Amenajari Interioare

Cum stabilesti distanta optima de vizionare la televizor

Statisticile arata ca cea mai mare parte a timpului liber o petrecem in fata televizorului. Acest lucru poate sa ne afecteze vederea daca televizorul este amplasat la o distanta necorespunzatoare fata de locul in care urmarim programele tv. In randurile urmatoare iti oferim cateva sugestii cu privire la pozitionarea corecta a televizorului.

Atunci cand achizitionezi un televizor, te interesezi de numeroasele functii pe care le are acesta, dar fara sa iei in calcul un aspect extrem de important, si anume: dimensiunile camerei si locul in care doresti sa il amplasezi.

Daca mobila de acasa nu iti ofera suficient spatiu pentru a include un televizor cu tub catodic, atunci va trebui sa te orientezi spre unul cu ecran plat. De asemenea, daca incaperea este de mici dimensiuni nu se recomanda achizitionarea unui televizor cu diagonala mare. In functie de tipul de televizor pe care il vei alege si de dimensiunile acestuia vei putea stabili apoi si distanta optima de vizionare.

In urma cu ceva ani televizoarele cu tub catodic erau prezente in aproape toate locuintele, insa in ultimii ani, oamenii s-au orientat tot mai mult catre televizoarele cu ecran plat, LCD sau plasma. Unele modele fiind foarte subtiri, iti ofera mai multe optiuni de amplasare a acestuia.

Ecranele cu tub catodic (CRT), ecranele cu plasma – PDP (plasma display panel) si cele LCD (liquid cristal display) au putere de iluminare diferita. Specialistii afirma ca LCD-ul are cea mai mare putere de iluminare, fiind astfel cel mai daunator ochiului deoarece transmite cea mai mare cantitate de lumina si de radiatii.

Stiai ca…

– Claritatea imaginii creste in functie de definitia ecranului (standard, high-definition si full high definition). Astfel, cu cat calitatea imaginii este mai buna, cu atat solicitarea asupra ochiului se diminueaza si scade si distanta optima de vizionare.

– Formatul corect de vizionare este cel de 16:9 si nu cel de 4:3, deoarece ochiul uman vede mai mult in lateral decat in inaltime.

– Pentru o plasma Full HD, distanta optima de vizionare se calculeaza inmultind inaltimea ecranului cu cinci, iar pentru plasma HD se face inmultind de doua ori inaltimea ecranului.

Atentie!

Inainte de a cumpara televizorul, ia in calcul si dimensiunea camerei in care doresti sa-l  instalezi. Daca vrei un televizor cu diagonala mare, trebuie sa ai o camera suficient de mare pentru a-l privi de la o distanta cat mai aproape de cea ideala.

Putina matematica

Distanta de vizionare difera in functie de calitatea semnalului tv, tipul si definitia ecranului. In cazul unui ecran cu tub catodic (CRT), distanta optima de vizionare se calculeaza inmultind diagonala televizorului cu cinci. In cazul celorlalte doua tipuri, LCD si plasma, distanta optima este mentionata in tabelele de mai jos:

LCD

Diagonala ecranului

Distanta ideala de vizualizare

48 – 55 cm

2,2 – 2,5 m

55 – 81 cm

2,5 – 3,7 m

81 – 107 cm

3,7 – 4,9 m

107 – 132 cm

4,9 – 7 m

 

Plasma

Diagonala ecranului

Distanta ideala de vizualizare

Sub 76 cm

Sub 3,4 m

76 – 101 cm

3,4 – 4,6 m

101 – 127 cm

4,6 – 5,8 m

127 – 152 cm

5,8 – 6,9 m

Articole similare

Casa din sticla

Elena Turcu

Faianta pictata pentru o bucatarie unica

casamea.ro

Finisajele, punctul de plecare in crearea unui decor hibernal

Elena Virlan

Lasă un comentariu