Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Cum se realizeaza priza de pamant pentru o casa?

Acestea sunt obligatorii atat pentru protectia omului la atingeri accidentale, caz in care rezistenta masurata a acesteia nu trebuie sa depaseasca valoarea de 4 Ohmi, cat si pentru protectia la trasnet, unde valoarea rezistentei masurate nu trebuie sa fie mai mare de 10 Ohmi.

Priza de pamant pentru protectie la atingere accidentala se realizeaza cu platbanda din otel zincat, cu dimensiunile de 40×4 mmp, pozata orizontal, si dintr-un numar variabil de electrozi verticali (intre 3 si 5 buc.), realizati din teava de otel zincat cu diametrul de 60 mm si lungimea de 2 m. Acesti electrozi se vor bate in pamant, astfel incat capatul de sus sa fie sub inaltimea de inghet (-0,8 m). Se vor uni prin sudura la partea superioara, pe platbanda de 40×4 mmp, la o distanta de 3 m intre ei. Legatura prizei de pamant la tabloul electric se va realiza prin intermediul unui conductor de cupru cu diametrul de minimum 16 mmp.

Pentru casele mai vechi, atunci cand nu se stie sigur daca exista o priza de pamant sau daca nu se cunoaste starea ei, o solutie mai buna poate fi constructia uneia noi. Daca totusi priza de pamant este existenta, se va masura rezistenta acesteia cu un aparat Ohmetru, omologat; in cazul in care rezistenta masurata este peste valoarea admisa de 4 Ohmi, se va reconditiona si se va completa cu electrozi.

Raspuns oferit de lighting designer Constantin Stanciu, tel.: 0724.282.522

Articole similare

Parter + 1E 04102010

RL online

Ce tip de fereastra de mansarda sa aleg?

VELUX

Plafonul de garantare a “Primei Case” s-ar putea mari la 100.000 euro

RL online

Lasă un comentariu