Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Cum se realizeaza izolarea mansardelor cu vata minerala?

Mansarda prezinta pierderi mari de caldura deoarece 1. este pozitionata deasupra cladirilor si 2. acoperisul este mai subtire in comparatie cu peretii exteriori. Asadar, necesita o izolatie profesionista cu materiale de inalta calitate, rezistente la umezeala, la foc si care sa protejeze atat termic, cat si fonic.

Mai mult, ca si in cazul celorlalte izolari (pardoseala, pereti) lucrarile de izolare a mansardei reprezinta o investitie pe termen lung deoarece costurile de incalzire si implicit, facturile la intretinere, vor fi mult mai mici.

Cel mai bun material izolant, in cazul mansardelor si nu numai, este vata minerala (de sticla sau bazaltica). Aceasta se monteaza fie deasupra capriorilor – intre acoperis si capriori- fie intre si sub acestia – la fel cum se intampla si in izolarea tavanelor cu grinzi.

Specialistii recomanda cea de-a doua varianta, situatie in care trebuie adaugat un strat termoizolant pentru a evita formarea puntilor termice.

Pasii spre o izolare corecta a mansardei, cu vata minerala, sunt urmatorii:

1. In primul rand, se verifica existenta unei folii hidroizolatoare sub acoperis – aceasta nu permite patrunderea apei din mediul exterior. Daca nu exista deja, montarea ei este imperios necesara. Montarea se realizeaza deasupra capriorilor.  

2. Urmatorul pas este taierea materialului izolant, in cazul nostru al vatei minerale. Pastrati o „marja de eroare”, in sensul ca lasati materialul mai lung cu 2-3 cm pentru a asigura umplerea perfecta intre capriori.

3. Punctul 3 se refera la stratul termoizolant despre care vorbeam putin mai sus. Pentru montarea lui, veti avea nevoie de grinzisoare perpendiculare pe capriori intre care se va instala materialul termoizolant.

4. Nu in ultimul rand, trebuie montata o membrana impotriva vaporilor care va acoperi intreaga suprafata izolata. Imbinarile membranei vor fi lipite etans cu ajutorul unei benzi dublu adezive si a unei sipci (la imbinarea cu peretii casei).

Odata ce s-a realizat izolarea mansardei, amenajarea acesteia se realiza ca in cazul oricarui interior fara a avea grija formarii condensului, aparitiei igrasiei sau imposibilitatii locuirii pe timpul iernii si al verii, la temperaturi extreme.

 

 

Articole similare

Garajele si piscinele scumpesc casele

Maria Seder Neda

Intampina iarna cu un acoperis TONDACH®

Elena Virlan

FNGCIMM va majora comisionul de gestiune pentru Prima Casa

RL online

Lasă un comentariu