Image default
Home

Cum se intretine tamplaria originala din lemn

Reconditionarea vechii tamplarii permite conservarea elementelor estetice si de stil ale casei si ramane acceptabila din punctul de vedere al eficientei constructiei.

In general, ferestrele din lemn pot fi reconditionate si modernizate fara cheltuieli importante. Cu uneltele potrivite si urmand pas cu pas sfaturile specialistilor, oricine are putina indemanare poate duce aceasta operatiune la bun sfarsit. Procedurile sunt simple si constau in:

1. Indepartarea stratului vechi de vopsea. Se indeparteaza ­vopseaua prin decojire sau raschetare, fiind vizate in special zonele deteriorate. Pentru eficienta procedurii se aplica o solutie decapanta, care trebuie lasata sa actioneze o jumatate de ora.

2. Chituirea. Chituirea crapaturilor se poate face fie cu chit de lemn, fie cu un silicon special, care asigura o elasticitate mai mare. Pentru aplicare se foloseste, dupa caz, spaclul sau pistolul de silicon.

Citeste si: Cum se intretine lemnul post constructie

3. Slefuirea. Se slefuiesc portiunile unde s-a folosit chit sau silicon pentru a obtine o suprafata neteda si fina. Se lucreaza, pe cat posibil, pe benzi lungi, uniform, de-a lungul fibrei lemnului. Se foloseste un smirghel cu granulatie mica.

4. Degresarea. Pentru ca vopseaua sa prinda cat mai bine, este nevoie de o degresare prealabila a suprafetelor. In acest scop se utilizeaza o amorsa pentru lemn care degreseaza si inlatura praful.

Citeste si: Ferestrele din lemn

5. Vopsirea. Se poate folosi o vopsea lucioasa pe baza de ulei, care se combina cu un diluant. 
Cu o pensula se aplica cel putin doua straturi, la un interval de ­24-48 de ore.

 

 

Articole similare

Pereti cu personalitate

Elena Virlan

Stii sa aerisesti corect caloriferele?

Alexandra Petraru

Huse pentru scaune – tehnici si sfaturi

Crina Ioan

Lasă un comentariu