Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Cum se intretin panourile solare

Solutia panourilor solare este excelenta in pofida randamentului/mp relativ redus dar necesita o mentenanta corecta si permanenta, la care se adauga importanta expunerii solare cat mai completa – fara zone de umbra, copaci, imobile inalte, zone cu nisip/ praf, etc.

Una din conditiile unui bun randament al panourilor solare este ca acestea sa fie curate, lucru destul de greu de realizat in cazul caselor din zona de campie (praf) sau munte (caderi de zapada). Panourile solare au nevoie de o inspectare si curatare periodica, in general cu jet de apa, lucru destul de dificil in cazul panourilor amplasate la inaltimi mari, cazul celor montate pe acoperisurile de la mansarde sau bloc. Eventualele cuiburi de pasari trebuie rapid inlaturate.

Daca se poate este bine ca apa sa fie calda si sa se foloseasca detergent, deoarece murdaria de la pasari care micsoreaza randamentul se indeparteaza dificil. Se poate cumpara si intrebuinta un spray special (asemanator cu cel pentru parbrizele masinilor si care se gaseste la magazinele care comercializeaza captatori solari) care face ca praful sa nu se lipeasca pe suprafata.

Avantajul este ca, in acest caz, se realizeaza o spalare si autocuratare atunci când ploua.

Pentru iarna trebuie luate masuri speciale, si anume, sa se goleasca instalatia, daca nu s-a folosit antigel. Oricum, chiar cu antigel, aportul este foarte mic pe aceasta perioada. Daca totusi se foloseste, zapada trebuie curatata cu o matura, asemanator cu operatiunea similara la parbrizul masinii.

Raspuns: Dr. ing. Ioan Mateescu – Romexim Plus  (tel.: 0722.358.699, e-mail: [email protected])

Articole similare

O noapte in “burta” unui caine

Elena Virlan

Panouri electrice de incalzire

Elena Turcu

MARCOM – 20 de ani de activitate

revista de Unelte si Echipamente

Lasă un comentariu