Image default
LifeStyle

Cum se îngrijesc pisicile în sezonul rece

Iarna poate fi la fel de dificilă pentru pisici cum este pentru oameni.  Gripa felină, blana îngheţată sau chiar hrana prea rece pot fi periculoase pentru o mustăcioasă.

Dacă ai ales să lași felina să iasă afară din casă in general, iarna ar fi mai bine să o ții în casă.  Pisicile își schimbă blana odată cu instalarea sezonului rece, acoperindu-se cu blană groasă și deasă, însă aceasta nu e mereu suficientă pentru a o proteja de frig.

Hipotermia, sau scăderea temperaturii sub limita normală, apare când felina stă prea mult afară și nu reușește să mențină temperatura corpului la nivel optim.

Degerăturile pot apărea și la pisici. Ia aminte că țesuturile înghețate nu trebuie să fie frecate pentru a se încălzi. Dacă nu poți să ajungi la medicul veterinar imediat cu pisica ta, trebuie să îi încălzești zonele degerate cu un prosop umezit în apă călduță (nu fierbinte). Dacă degerăturile sunt profunde, există riscul apariției cangrenei sau a altor infecții.

Pe măsură ce iarna devine mai aspră, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să ții felina la cald, într-un loc în care se simte în siguranță. De preferat este ca acest loc să fie undeva la înălțime, într-un coș sau o cutie în care ai pus o pătură moale. De asemenea, îi poți așeza patul lângă calorifer sau orice altă sursă de căldură.

Suplimentează-i dieta cu acizi grași, esențiali pentru această perioadă. Aceștia vor ajuta la îmbogățirea blănii. Uleiurile vegetale precum cel de canola, șofran, soia sau uleiul de pește sunt bogate în acizi grași și pot fi adăugate în hrana pisicii.

Adaugă și proteine, iar dacă nu are probleme cu greutatea, oferă-i mâncare mai multă în timpul iernii. Optează și pentru hrana umedă, care este mai ușor de asimilat. Oferă-i pisicii și supe cu carne calde, care îi vor oferi nutrienți esențiali.

Vitaminele E și B au rolul de a întări țesuturile, ajutând pisica să fie mai rezistentă la frig. În anotimpul rece evită suplimentele alimentare și dă-i pisicii hrană de calitate. În plus, are nevoie de apă la temperatura camerei. Atenție, nu folosi vase de metal într-un mediu rece pentru că limba felinei se poate lipi accidental de vas.

Dacă pisica ta este bătrână sau suferă de artrită, ea are nevoie de atenție sporită în timpul iernii, pentru că frigul îi poate afecta încheieturile. Oferă-i vitamine care întăresc încheieturile și ai grijă să nu facă mișcări care o solitică excesiv.

Iarna, pielea pisicilor se usucă, iar pernuțele de pe lăbuțe pot suferi modificări dureroase. O pisică de casă adoră să stea pe calorifer frecvent, însă fiind vorba despre un mediu uscat, căldura excesivă îi face pielea să se usuce și să se exfolieze. Din acest motiv, iarna pisica nu trebuie spălată, pentru că i s-ar usca și mai mult tegumentele. Dacă pielea corpului se descuamează repede, pielea lăbuțelor e și mai sensibilă. Când intră în casă după o plimbare în frig trebuie să îi speli pernuțele cu apă caldă și cu balsam emolient. Ulterior, poți să le tamponezi cu puțină cremă cu gălbenele. Dar trebuie să ții pisica în brațe până când crema va fi absorbită, pentru a-și face efectul.

Nu uita să perii blana pisicii zilnic.

Sursa foto: http://wallpapersafari.com/

Articole similare

Cum sa iti amenajezi locuinta atunci cand ai un animal de companie

casamea.ro

4 titluri noi de la Editura Casa

comunicat de presa

Tendinte in design-ul de evenimente: in 2016 se poarta aranjamentele florale salbatice si cele ombre

casamea.ro

Lasă un comentariu