Image default
Home

Cum se construieste unui foisor

Un foisor e intotdeauna fermecator si, in aceeasi masura, util. Cel de fata e inca si mai fermecator decat `clasicul` foisor, ce consta indeobste intr-o zona supraterana cu acoperis si imprejmuire. Cel pe care vi-l prezentam acum e compus din doua niveluri. Primul nivel, semiingropat, e suficient de mare incat sa fie o incapere in toata regula.

E un spatiu asa-zis multivalent. Poate fi la fel de bine depo- zitar (pentru scule necesare gratarului, in primul rand, dar si pentru cele de gradinarit sau pentru eventualul mobilier folosit in partea superioara, deschisa, a foisorului), dar si o incapere foarte racoroasa vara (construirea unei ferestre este, in acest caz, obliga- torie), in care, sa ne inchipuim cu placere, poate fi montat un hamac teribil de potrivit unor picoteli in arsita lunii lui Cuptor…

Daca ar fi dupa mine, as pune un hamac intr-un colt, in celalalt un frigider micut, in ca- re sa tin apa la racit, lamaile pentru limonada si cateva ta- blete de ciocolata, iar alaturi un dulap bine gandit si com- partimentat, in care sa-mi tin toate `sculele` necesare unui trai pe vatrai.

Se mai pot concepe si alte variante de a folosi inspirat acest spatiu minunat, ceea ce demonstreaza, fara indoiala, `disponibilitatea` lui impresionanta.

Foisor cu un prim nivel executat din ciment

Dimensiuni: 3×3 m. Pentru nivelul supra- teran s-au folosit grinzi cu sectiunea 0.1×0.1 m. Lambriu de 0.025×0.10m. Elemente lemnoase vopsite cu `Sadolin`. Invelitoare din tigla metalica. Cost total: 7.500 lei.

 

Caz particular, semiоngroparea

Partea inferioara, partial acoperita cu pamant, trebuie fundata corespunzator, astfel incat sa faca fata presiunii continue exercitate de pamant.

 

Mare grija la hidroizolare

Daca unul dintre pereti e ingropat in pamant, partial sau total, trebuie foarte bine hidroizolat. Acordati acestui lucru atentia cuvenita, chiar daca spatiul respectiv nu e locuibil.

Bun, ca e extrem de util, eu zic ca am demonstrat. Dar cum il facem? Ca pe orice constructie asemanatoare, nimic deosebit. In primul rand, se toarna o fundatie po- trivita. Foisorul din imagine, ale carui ziduri semiingropate vor trebui sa suporte, afara de greutatea nivelului supe- rior, si forta pamantului ce impinge in ziduri, va avea ne- voie de o fundatie rezistenta. Deasupra fundatiei se toarna zidurile din beton armat. Atentie mare trebuie acor- data hidroizolarii temeinice a zidului de care se va spri- jini pamantul. De termoizo- lare nu e in niciun caz nevoie. Pe de alta parte, e nevoie de finisare. Pe interior ar fi recomandabil un glet grosier sau o tencuiala aspra, iar pe exterior placarea cu piatra e, in opinia mea, cea mai buna solutie.

Nu uitati de racordurile even- tualelor instalatii. Cu siguranta aveti nevoie de becuri si lumina, dar o teava cu apa si una de legatura cu canalizarea ar fi la fel de bune. Terminarea nivelului inferior permite trecerea la cel superior. Se monteaza grinzile verticale, apoi cele care vor sustine acoperisul. Realizarea acoperisului este prioritara, fiindca asa veti pune la ada- post de eventualele ploi constructia inca neterminata. Lucrurile se petrec ca la constructia oricarui acope- ris: peste grinzi se bate as- tereala, deasupra se intinde folia de protectie, apoi acoperisul, care poate fi oricare dintre variantele disponibile (tabla ondulata, tigla, sindrila etc.), toate se vor potrivi la fel de bine.

Definitivarea acoperisului permite trecerea la lucrarile ce au mai ramas de efectuat. Se bat grinzile care vor inchipui gardul foisorului (au, insa, si un important rol structural), apoi se monteaza poarta de acces. Cand toate elementele din lemn au fost puse la locul lor, se trece la decorarea lemnului. Se poate folosi un lac de lemn de uz extern, colorat de producator, sau se poate folosi un bait, dupa uscarea caruia se da cu lac de protectie, pre- ferabil cu silicon.

Daca foisorul are si un gratar, cum este cazul de fata, e bine sa intercalati constructia gratarului intre ter- minarea acoperisului si baituirea elementelor din lemn. E bine sa aveti un acoperis deasupra, dar nu e bine sa finisati lemnul cata vreme lucrul la gratar presupune trecerea pe langa elemen- tele din lemn cu substante ce l-ar putea afecta (ciment, adeziv, lac de piatra etc.). Asa deci, mai intai faceti acoperisul, terminati gratarul si abia apoi lacuiti lemnul. Cam asta ar fi tot! Ah!, sa nu uitati de jardiniere, sunt foarte importante. Cand veti sta in foisor, e bine sa aveti flori `la indemana` privirii…

Articole similare

Cum achizitionezi o canapea?

Elena Virlan

3 mini-proiecte DIY cu hartie decorativa

Catalina Coca

Ce legatura are Gigi Becali cu Prima Casa

RL online

Lasă un comentariu