Image default
Home

Cum se amplaseaza mobilierul?

Toate elementele care compun un ambient mobilier, accesorii, finisaje si decoratiuni, vor intra in joc astfel incat ambientul sa devina placut si confortabil. Insa, chiar daca acestea au calitati ce pot pune in valoare o incapere, la fel de important este si amplasamentul lor. Acest lucru este valabil si in cazul mobilierului, deoarece modul in care il amplasati poate aduce o serie de beneficii, cum ar fi mai multa libertate de miscare sau posibilitati noi de depozitare.

Zona de zi

Cand mobilati camera de zi, luati in calcul dimensiunea livingului in raport cu numarul corpurilor de mobilier pe care le veti folosi. Acestea trebuie dispuse echilibrat pe toata suprafata livingului deoarece daca veti amplasa toate piesele de dimensiuni mari (canapele, fotolii, biblioteca) doar pe o anumita latura a camerei, veti crea impresia de „nava care se scufunda”. Pe de alta parte, daca amplasati haotic corpurile de mobilier, se va crea impresia de spatiu aglomerat chiar daca incaperea contine putine elemente. In general, se recomanda evitarea asezarii mobilierului strict de-a lungul peretilor deoarece se creeaza un decor monoton si impersonal. Daca optati pentru canapea si fotolii, asezati-le perpendicular unele fata de altele, astfel ca, privite de sus, sa aiba forma dreptunghiulara.

Livingurile de dimensiuni mai mari pot fi impartite in zone distincte (relaxare, studiu, divertisment) cu ajutorul mobilierului corespunzator fiecarei activitati.

Dormitorul

De regula, patul reprezinta elementul central al dormitorului. Cand il proiectati, ganditi-va in primul rand la suprafata incaperii, un pat mare diminuand libertatea de miscare daca incaperea este mica. Amplasati patul in asa fel incat sa lasati un spatiu de minim 60 cm fata de perete, pentru a va putea misca in jurul sau. De asemenea, este bine sa aveti in vedere si distanta dintre terminala patului si usa dormitorului. Intre acestea, ar trebui sa existe un spatiu de minim 80-90 cm.

Bucataria

Posibilitatile de mobilare a bucatariei sunt variate si totodata strans legate de suprafata incaperii si electrocasnicele existente. Mobilierul poate fi dispus in forma de „U” sau in forma de „L”. Cand bucataria este mica, exista varianta amplasarii mobilierului pe cele doua laturi lungi, cu un culoar de circulatie pe mijloc. O alta solutie este amplasarea acestuia pe un singur perete. Specialistii recomanda aranjarea mobilierului de bucatarie in functie de clasicul triunghi de lucru, care „conecteaza” frigiderul, lavoarul si aragazul. Astfel, nicio latura a triunghiului nu trebuie sa fie mai mica de 1,20 m. Apoi, cele trei puncte trebuie sa asigure un parcurs facil intre ele. Perimetrul triunghiului trebuie sa masoare mai putin de 3,60 m, pentru a fi cat mai comod organizat.

Articole similare

Dus in aer liber

Elena Virlan

Care sunt calitatile tehnice ale gresiei

Elena Virlan

Tablouri din pietre de rau

Revista Domus

Lasă un comentariu