Image default
LifeStyle

Cum sa-ti cultivi singur plantele aromatice la ghiveci

Orice persoana pasionata de gatit va avea la indemana o „colectie” de plante aromatice care sa dea gust si savoare mancarurilor preferate. De departe, cele mai bune sunt mirodeniile proaspete, abia culese. Si atunci, de ce sa nu le cultivi acasa?

Plantele aromatice cultivate in recipiente ofera reale avantaje: pot fi mutate cu usurinta, sunt protejate de daunatorii din gradina si pot fi aduse in interiorul casei pe timpul iernii. Daca le ingrijesti corespunzator, ierburile vor prospera in ghivece si in sezonul rece. Tinute in bucatarie sau in apropierea acesteia, vor fi mereu la indemana.

Cultivarea ierburilor aromatice la ghiveci nu este o actiune complicata, trebuie doar sa urmezi pasii urmatori:

1. In primul rand, ai nevoie de vase/ghivece, pamant special, apa si rasaduri. In cazul in care recipientul nu are deja gauri in partea de jos, creeaza cateva pentru a permite apei sa se scurga.  Apoi, pune pietris in recipient pana acesta se umple pe un sfert. Acesta va ajuta la scurgerea apei, protejand totodata pamantul de excesul de apa.

2. Umple vasul (trei sferturi din vas) cu pamant pentru plante sau compost.

3. Defibreaza putin radacinile rasadurilor, aerisindu-le usor cu varful degetelor. Acest lucru le va ajuta sa se raspandeasca mai bine dupa plantare. Pune fiecare rasad in vas si acopera baza radacinii cu pamant. In cazul in care plantezi mai multe tipuri de mirodenii, pozitioneaza plantele care sunt mai mari si cresc mai mult in centrul vasului, iar cele mai mici, pe margini. Pastreaza o distanta de cativa cm intre rasaduri.

4. Pe masura ce apesi usor in pamant printre rasaduri, ai grija sa existe o mica distanta intre pamant si marginea de dus a vasului, pentru a nu se revarsa atunci cand uzi rasadurile.

5. Taie varfurile de la plantele inalte pentru a le incuraja sa creasca mai repede si sa produca mai multe frunze.

6. Toarna apa pana cand incepe sa se scurga in partea de jos. Cele mai multe plante iubesc solul uscat, iar excesul de apa poate face ca unele dintre ele sa putrezeasca si sa moara. Asadar, uda-le o data la cateva zile, exceptie se face pentru plantele expuse intr-un loc foarte cald.

Bine de stiut!

Se incurajeaza cultivarea a mai multor tipuri de plante impreuna deoarece le ajuta sa prospere. Desigur, exista si exceptii, cum ar fi oregano sau roinita, care trebuie cultivate singure deoarece vor acapara celelalte plante din vas.

Sursa foto: www.realworldsurvivor.com

Articole similare

Megasunet pentru petreceri acasa

casamea.ro

Doi prieteni adorabili: un pisoi si o bufnita

Elena Virlan

Feminitatea este mereu la moda

casamea.ro

Lasă un comentariu